Sastanak

Predstavnici Svjetske banke posjetili Sokolac, razgovor o nastavku projekata

  • Извор: Агенције
  • 13.09.2023. 17:02

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica danas je u razgovoru sa predstavnicima Svjetske banke i Ministarstva urbanizma, prostornog uređenja i ekologije Republike Srpske izrazio zadovoljstvo završenim projektima energetske efikasnosti zgrade opštine i dječijeg vrtića.

“Zadovoljan sam efektima provedenih projekta koji bi mogli biti primjer za sve ostale u široj zajednici. Zahvaljujem u ime sugrađana, posebno mališana kojih 205 sada boravi u vrtiću”, izjavio je Bjelica, napomenuvši da je oba projekta podržala Svjetska banka.

On je napomenuo da je na objektu ove predškolske ustanove postavljena topla fasada i izmijenjena vanjska stolarija, a u drugoj fazi treba da budu zamijenjeni radijator i instalacija za grijanje.

U Sokolac doputovala visoka politička delegacija iz Rusije

U Sokolac doputovala visoka politička delegacija iz Rusije

Bjelica je naveo da je projekat energetske efikasnosti upotpunosti završen i na objektu opštine Sokolac, za šta su imali podršku resornog ministarstva, a značajna sredstva uložila je i lokalna uprava.

On se nada da će uskoro početi realizacija projekta postavljanja solarnih panela i ugradnja toplotnih pumpi na objektu Sportske dvorane, a potom na objektima Osnovne škole „Sokolac“ i Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“.

Ovaj projekat bi, uz podršku Njamačke razvojne agencije (GIZ) i njemačkog ministarstva za razvoj, trebalo završiti najdalje na proljeće, a lokalna uprava je kod resornog ministarstva i Razvojnog programa UN (UNDP) kandidovala i projekat energetske efikasnosti objekta Doma zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“.

Bjelica prihvatio ideju o bratimljenju Opštine Sokolac i grada Možajska iz Moskovske oblasti

Bjelica prihvatio ideju o bratimljenju Opštine Sokolac i grada Možajska iz Moskovske oblasti

Bjelica je napomenuo da je Svjetska banka već 12 godina prisutna na području opštine Sokolac.

Specijalista za energetiku iz Svjetske banke Jaeđun Кim rekao je danas novinarima na Sokocu da ovaj projekat u BiH traje posljednjih 10 godine i da je realizovan na više od 150 objekata, uglavnom školskih ustanova, bolnica, domova zdravlja i nekoliko drugih objekata.

Sastanak predstavnika Svjetske banke i načelnika opštine Sokolac inicirali su predstavnici Ministarstva urbanizma, prostornog uređenja i ekologije kako bi bili ocijenjeni efekti projekata energetske efikasnosti.

Пратите нас и путем Вибера