Komandant tzv. Armije BiH

U čast 56 ubijenih Srba kasarna OS BiH nosi ime krvnika - Zaima Imamovića

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2022. 15:30

Dok SIPA 30 godina kasnije hapsi osumnjičene za zvjerska ubistva 56 Srba u Jošanicama, kasarna u Pazariću nosi naziv "Zaim Imamović", po ratnom komandantu Goražda koji je izvršio napad na Jošanicu.

U napadu kojim je Imamović komandovao ubijeni su i dvoipogodišnja Danka Tanovi, osmogogodišnji Dražen Višnjić, desetogodišnja Dragana na Nikoljdan.

Pripadnici tzv. Armije BiH kojima je komandovao Zaim Imamović okružili su 1992. godine sela i zaseoke Jošanice, 19. decembra, na Nikoljdan ujutru, u vrijeme kada je većina Srba Jošaničana počinjala slavlje ili su došli kod rodbine na slavu. Za vrlo kratko vrijeme muslimani su poharali ovo srpsko selo, a mještane masakrirali naočigled njihovih najbližih.

Napad na Jošanicu naredbu je izdao Hadžo Efendić, šef ratnog predsjedništva u Goraždu, koji je postrojavajući svoje bojovnike rekao "Idete u najveće četničko gnijezdo Jošanicu. Ni dijete u bešici ne smijete ostaviti živo". Pored Efendića tu su bili komandanti Zaim Imamović, Ahmet Sejdić, Ferid Buljubašić, komandant rogatičke muslimanske jedinice zvani "Peda".

Imamović nije dočekao suđenje jer je poginuo u borbi 1995. godine, ali su se vlasti narugale u lice srpskim žrtvama tako što su kasarnu u Pazariću nazvali upravo po njemu.