Првостепена пресуда

Челници рудника код Живиница осуђени на 15 година затвора након погибије четворице младића

  • Извор: Кликс
  • 14.11.2023. 15:32

Општински суд у Живиницама осудио је шесторицу руководилаца на Површинском копу Дубраве за неправилности у свом раду, а које су за посљедицу имале погибију четворице младића.

Ријеч је о првостепеној пресуди коју је након седам година дугог процеса донио судија Ибрахим Бубић.

Након седмогодишњег судског процеса данас је у Општинском суду у Живиницама изречена пресуда за шесторицу руководилаца на Површинском копу Дубраве, а везано за случај из 2015. године, у којем су приликом илегалног извлачења угља смртно страдали Алем Дедић, Реуф Алибашић, Адел Шехић и Един Херић.

Након тога на оптуженичкој клупи су се нашли извршни директор за производњу и одржавање у Руднику угља Крека Суад Зонић, руководилац Површинског копа Дубраве Сакибу Мухтаревићу, технички руководилац копа Сакиб Халилчевић, руководилац службе за заштиту на раду на копу Асим Брчаниновић, технички руководилац за багер, траку и класирницу на копу Недим Шљивић и технички руководилац за багер, траку и одлагач Мирсад Делић.

Ексклузивно: Откривамо имена ухапшених у акцији ”Код”

Ексклузивно: Откривамо имена ухапшених у акцији ”Код”

Према одлуци Општинског суда у Живиницама сви они су проглашени кривим за пропусте које су имали у свом раду те су им изречене казне.

Сходно томе, Зонићу је изречена затворска казна у трајању од три и по године, док су Мухтаревић, Халилчевић и Брчаниновић осуђени на двије и по године затвора. Шљивић и Делић, према пресуди у затвору ће провести двије године затвора.

Осуђенима је изречена и безбједносна мјера забране обављања дужности у трајању од три године.

Тужилаштво Тузланског кантона њих је теретило да су починили тешка кривична дјела против опште безбједности људи и имовине у стицају с кривичним дјелом оштећења заштитних направа на раду, а везано за несрећу приликом које су смртно страдала четири младића током ископавања угља на копу у фебруару 2015. године.

Прве фотографије са мјеста претреса у Бањалуци, одузет ”пасат”

Прве фотографије са мјеста претреса у Бањалуци, одузет ”пасат”

Они се, како је то наводило тужилаштво, као одговорне особе у различитим сегментима пословања Рудника Крека и Површинског копа Дубраве, у раздобљу од новембра 2014. до фебруара 2015. године на есплоатацијском пољу копа, нису придржавали прописа о техничким правилима приликом извођења рударских радова и заштитних мјера.

Теретило их се и да се ископавање вршило ван оквира допунског рударског пројекта и у нестабилним условима те да су поступали супротно одредбама Закона о рударству ФБиХ и правилницима Електропривреде БиХ, Зависно друштво Рудници Крека Тузла.

У оптужници се, између осталог наводило и то да су, свако у свом опсегу одговорности, били упознати са клизиштем и нестабилностима косина на спорном дијелу Површинског копа Дубраве, али да је ипак Зонић одобрио ископавања на том дијелу, док остали оптужени нису поступали према споменутим прописима те нису подузете потребне мјере заштите на раду и спречавање уласка трећих особа у простор копа.

Тужилаштво ТК ће након добијања писменог отправка дати свој коментар.

Пратите нас и путем Вибера