Kod Zavidovića

Demineri izvukli tijela dvojice lovaca iz minskog polja

  • Izvor: Srna
  • 01.08.2021.14:23

Demineri Federalne uprave civilne zaštite izvukli su iz minskog polja tijela dvojice lovaca koji su rano jutros nastradali na lokaciji Lukići kod Zavidovića.

Lovci su smrtno stradali nakon što su u minski obilježenoj površini aktivirali protivpješadijsku rasprskavajuću odskočnu minu PROM-1P, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Nesreća se desila u 6.40 časova, a prijavljena je policiji 10 minuta kasnije, nakon čega su na teren upućeni demineri Federalne uprave civilne zaštite iz Žepča i Tuzle, koji su na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom, skoro dva sata radili na izvlačenju tijela stradalih.

Prvo tijelo locirano je oko 70 metara u dubini minski rizične površine, a kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije i pronađenog prvog tijela, uočena je i druga žrtva iste mine.

Po instrukciji dežurnog tužioca, tijela su, u prisustvu pripadnika Policijske uprave Zavidovići, izvučena na bezbjedno, nakon čega su na mjesto događaja izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem.

U izvlačenju unesrećenih su, osim deminera, učestovali policajci i osoblje Doma zdravlja iz Zavidovića.

Mina PROM-1P je najopasnija protivpješadijska mina koja ubija gelerima i snagom ekspolozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti. 


Tagovi: