Кријумчарење

Џоинт у кифли, препарати за потенцију и чајеви за мршављење: Шта је све Управа царина заплијенила

  • Извор: Агенције
  • 06.02.2024. 18:32

Џоинт у кифли, 3.500 кесица препарата за потенцију, више од пола килограма марихуане у поштанском пакету и скупоцјене креме кријумчарене у рерни, само су неки од, у најмању руку необичних, покушаја илегалног преношења ствари преко границе које је Управа царина спријечила у протеклих 12 мјесеци.

Управа царина Србије редовно обавјештава грађане о својим акцијама, а неријетко њихове објаве изазову и низ реакција, како због величине, тако и због бизарности "плијена“ или начина и мјеста гдје је исти пронађен.

Иако је прописима и законима недвосмислено дефинисано коју врсту робе, у којим количинама и како је могуће пренијети преко државне границе, готово свакодневно појединци међу нама та правила покушавају да заобиђу, пише Данас.

Тако је у марту прошле године у медијима од‌јекнула вијест о интервенцији Управе царина када је спријечен шверц главе громобрана, а ништа мање није испраћена ни информација о покушају кријумчарења једне особе испод хаубе аутомобила.

Помињало се у вијестима и да је спријечен шверц нафте од 12.000 литара у броду.

Џоинт у кифли, препарати за потенцију, више од пола киле марихуане у пакету

Посљедњи случај који је измамио осмех корисника друштвених мрежа и о ком је Управа царина обавијестила јавност, био је покушај кријумчарења једног џоинта и то у кифли.

"Пронаћи џоинт у кифли било би скоро немогућа мисија, да цариници немају своје крзнене колеге истанчаног њуха на које увијек могу да се ослоне“, пише у објави на њиховом Инстаграм налогу.

Како су навели, царински пас Нерон је тако на Батровцима "непогрешиво детектовао сумњиви садржај“ у ранцу једног путника.

Још једна од занимљивих запљена догодила се 31. јула на граничном прелазу Шид када су цариници заплијенили 3.500 кесица препарата за потенцију “Камагра“, које су биле сакривене у кабини једног камиона у транзиту.

Прекршај је откривен када је на ред за контролу на излазу из земље пристигао камион стране регистрације, који је превозио ауто-дијелове и другу робу из Бугарске ка Шпанији.

Иако је возач негирао да поред робе коју превози има још нешто да пријави за царињење, цариници су се ипак одлучили за детаљан преглед.

Током контроле која је услиједила, на лежају у кабини камиона пронађене су двије велике картонске кутије прекривене гардеробом возача, у којима се налазило 500 паковања са укупно 3.500 кесица од по пет милиграма средства за потенцију “Камагра“.

Дјевојчица која је рођена испод рушевина прославила први рођендан

Дјевојчица која је рођена испод рушевина прославила први рођендан

Неријетко се дешава да цариници током контроле поштанских пошиљака, умјесто онога што пошиљаоци пријаве као садржај, пронађу разну недозвољену робу, па чак и дрогу, наводи Управа царина.

Такав случај забиљежен је 24. новембра када је у једном пакету откривено више од пола килограма марихуане.

Марихуана је откривена током детаљног прегледа пошиљке пристигле са Тајланда, која је била намијењена примаоцу у Београду.

Иако је на пошиљци било написано да садржи двије дуксерице, умјесто гардеробе, цариници су у пакету пронашли двије кесе са укупно 580 грама марихуане.

Током прошле године, откривено је бар 42 покушаја кријумчарења дроге у пошиљкама, у којима се умјесто личних ствари крило готово пет килограма и више од 2.000 таблета најразличитијих опијата.

Још један у низу несвакидашњих покушаја кријумчарења откривен је 20. јануара актуелне године на граничном прелазу Келебија, када су цариници у сарадњи са полицијом, спријечили покушај да скоро 10.000 евра вриједне креме за лице буду прокријумчарене у рерни једног коришћеног шпорета.

Прекршај је откривен када је на ред за улазну контролу пристигао комби страних регистарских ознака, којим је из Беча ка Србији путовало троје путника.

Они су службеницима на граници рекли да са собом носе само лични пртљаг, док је возач пријавио и један полован електрични шпорет.

Међутим, убрзо су испод средњег сједишта откривене непријављене картонске кутије пуне  крема за лице познате њемачке козметичке куће.

Цариници су наставили контролу и тада дио крема затекли у рерни пријављеног употребљаваног шпорета, као и у торбама са личним стварима путника.

Вриједност више од 250 откривених крема за лице робне марке “Марберт“ процијењена је на готово 10.000 евра и оне су заједно са возачем и возилом предате полицији у даљу надлежност.

Цариници су 15. јула на граничном прелазу Бездан Мост, у сарадњи са полицијом, спријечили покушај кријумчарења медицинске опреме која се користи у ветеринарској ортопедској хирургији, чија је вриједност процијењена на 54.000 евра.

Прекршај је откривен када се за контролу на улазу у земљу пријавио наводно празан камион домаћих регистарских ознака.

На питање да ли има нешто да пријави, возач је тврдио да нема, уверавајући царинике да иде на утовар, показујући заиста празан товарни дио.

Међутим, када се цариник ради контроле попео на кров кабине, на којој се налази посебан простор са лежајем за одмор возача, у њему је пронашао сакривене кутије и торбе са поменутом медицинском опремом.

Вриједност девет сетова медицинског прибора за ветеринарску остеосинтезу, медицинску процедуру спајања костију у ортопедској хирургији животиња, процијењена је на 54.000 евра.

Уништена му је нога: Страшна несрећа, мотоциклиста летио 10 метара

Уништена му је нога: Страшна несрећа, мотоциклиста летио 10 метара

Како вриједност кријумчарене робе премашује трећину вриједности возила, до окончања прекршајног поступка задржан је и камион, вриједан нешто више од 6.000 евра.

Многи љетне гужве на граничним прелазима виде као могућност да неопажено прођу са робом коју би морали да пријаве, или пак уопште не би смјели да је носе, јер вјерују да је због великог броја путника и возила контрола слабија него иначе, што је наравно потпуно погрешна претпоставка, кажу из Управе царина.

Царински службеници су 27. јула 2023. године на граничном прелазу Хоргош спријечили два покушаја кријумчарења, заплијенивши вриједне музичке инструменте, као и таблете за потенцију.

Музички инструменти, чија је вриједност процијењена на око 17.000 долара пронађени су приликом детаљне контроле на улазу у земљу, у приколици аутобуса који је пун путника саобраћао на релацији Париз-Београд.

Упитани да ли имају нешто за приваљивање, путници аутобуса рекли су да са собом носе само лични пртљаг, што се испоставило као тачно.

Тада је један од двојице возача пријавио један пар патика “Монцлер“, на које је уредно платио увозне дажбине, док се други возач због непосједовања адекватне документације за увоз више од 100 купаћих костима и хаљина робне марке “Схеин“, истих одрекао у корист државе.

Управа царина у борби против чајева за мршављење

Током даљег прегледа који је услиједио цариници су у приколици аутобуса пронашли пет нових и половних клавијатура “Корг“ и “Yamaha“, као и једну нову дигиталну миксету “Yamaha“, за које се као власник пријавио други возач.

Готово истовремено је на излазу из земље за детаљан преглед издвојен аутомобил стране регистрације, којим је мушкарац сам путовао из Турске ка Њемачкој.

Мада је рекао да нема ништа што би требало пријавити, у касети испред сувозачког сједишта, као и у преградама врата цариници су пронашли 43 блистера са 257 таблета лијека за потенцију “Sildenafil Vegal Extra“.

У оба случаја су против путника покренути прекршајни поступци до чијег ће окончања непријављена роба бити задржана.

У јуну је на граничном прелазу Хоргош спријечен и покушај кријумчарења 240 килограма угља за наргиле којима је био натоварен један комби домаћих регистарских ознака.

Прекршај је откривен на улазу у земљу када је за детаљан преглед издвојен комби “VW Crafter“ којим је управљао српски држављанин.

Возач комбија је цариницима пријавио половну кухињу, медицински кревет, три нова апарата за домаћинство и два половна телевизора, али је током прегледа у пртљажнику откривено и 12 непријављених кутија са по 20 паковања од по један килограм угља за наргиле које су биле покривене ћебетом.

Амбасада Русије: Њемачка заоштрава унутрашњу политичку кризу у БиХ

Амбасада Русије: Њемачка заоштрава унутрашњу политичку кризу у БиХ

Ријеч је о угљу “Amy Deluxe Coconut Charcoal“ који се добија од кокосових љуски и важи за споро сагоријевајуће еколошко гориво.

Возач је након откривања непријављене робе цариницима рекао да није знао да му се та количина угља налази у комбију.

Такође, љето је доба године када многи пожеле да промијене нешто у свом изгледу, што може да се види и по царинским прекршајима, јер је само у неколико дана током августа прошле године на граничним прелазима одузето више од 750 кутија чаја за мршављење и 50 бочица сирупа за добијање на тежини.

Један такав случај забиљежен је 15. августа на прелазу Градина у аутобусу који саобраћа на редовној линији Турска - БиХ. Тада су на питање цариника да ли имају нешто да пријаве, свих 30 путника и три возача рекли да са собом носе само личне ствари.

Током детаљног прегледа који је услиједио, откривено је да су испод сједишта, у пртљажнику и у тоалету аутобуса скривене три велике кесе испуњене чајевима за мршављење и сирупима за добијање на тежини.

Укупно је откривено 50 кутија чаја за мршављење “Trex Tea“ и 50 бочица сирупа за добијање на тежини “Sipraktin“, вриједних више од 150.000 динара, за које се као власник пријавио један од возача.

Фејсбук и Инстаграм ће означити фотографије створене помоћу АИ

Фејсбук и Инстаграм ће означити фотографије створене помоћу АИ

Дан раније је, на истом граничном прелазу, ради контроле задржан камион који се из Турске упутио ка унутрашњости Србије. Цариници су након истовара робе и упоређивања документације закључили да је камион поред пријављене, превозио и више од једне тоне непријављене робе.

У спорном товару је, међу фармеркама, дуксевима, тренеркама, мајицама и дресовима за које се сумња да повређују право интелектуалне својине познатих робних марки, откривено и 500 кутија турског чаја за мршављење “Trex tea“.

Низ покушаја кријумчарења чаја за мршављење почео је 11. августа када је непријављени чај откривен у пртљажнику још једног аутобуса који се враћао из Турске.

Наиме, тада су цариници у пртљагу и кесама путнице открили 202 кутије чаја које она није пријавила, иако је то обавеза како путника који у земљи остају, тако и оних који кроз њу само пролазе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!