Суд БиХ

Ево шта су преко Скаја писали некадашњи инспектор и савјетник министра безбједности

  • Извор: АТВ
  • 03.04.2024. 17:13

Читањем порука, које су преко криптованих апликација Скај и Аном размијењивали оптужени, у Суду БиХ настављено је суђење Бојану Цвијетићу и осталима које Тужилаштво БиХ терети за шверц више од три тоне дроге.

У судници су читане текстуалне и пуштане гласовне поруке које су од краја 2019. до краја 2020. године размјењивали некадашњи инспектор МУП-а Републике Српске Младен Миловановић, Александар Николић и Бојан Цвијетић, некадашњи савјетник министра безбједности БиХ Драгана Мектића. Према оптужници Миловановић је у више наврата од Цвијетића узимао кокаин и носио га Николићу.

”Знаш да смо наручили килу и по”

У њиховим Скај порукама се спомиње вријеме и мјесто састанака оптужених, те договори о трансферу новца и робе. Између осталог читане су поруке које је Миловановић слао Николићу у којима наводи:

”Брате мој знаш да нам је код друга остало још пола. Ја и заборавио, а знаш да смо наручили килу и по. Хахахаха. А јесмо рекли килу и по. Још ја био с њим у петак ништа не рече. Данас говори нема ни он појма... Лагано брате ти и ја се лако договоримо све. Требало би и то ићи на боље. Мора се само чувати”, писао је, између осталог, Миловановић.

Током рочишта тужилац Дубравко Чампара је навео да одређене дијелове из порука, који се односе на путовања оптужених између Бањалуке и Сарајева, тужилаштво може поткријепити и снимцима са надзорних камера. Такође и са подацима које им је доставила Гранична полиција БиХ могу поткријепити и преласке граница са Хрватском и Црном Гором, који се помињу у порукама.

Дрогу превозио службеним возилом МУП-а Српске

Тужилаштво је указало да је Миловановић за путовања на релацији Бањалука - Сарајево користио службено возило МУП-а Републике Српске, као и да је одавао повјерљиве податке МУП-а и Интерпола.

Осим Цијетића, Миловановића и Николића у оптуженичкој клупи су још и Петар Дукић, Миливоје Тодоровић, Харис Хоџић, Јеленко Кнежевић, Саша Рађевић, Даворин Поповић, Горан Стојисављевић, Иван Јурић, Драган Кресојевић, Славко Брборовић, Жељко Максимовић, Елдин Хажбић, Радислав Тешић, Младен Панић и Синиша Бачић. Оптужницом су обухваћене и фирме ”Милко" д.о.о. Лакташи, фирма  ”21. мај" д.о.о. Бања Лука и ”Стар-Р” д.о.о. Источно Ново Сарајево.

Према оптужници Цвијетић и остали су од почетка 2019. до краја 2021. организовали, испланирали и релизовали кријумчарење 35 килограма кокаина, из Низоземске и Белгије у БиХ. Такође, на терет им се ставља и кријумчарење од 3.000 килограма сканка из Албаније и сусједних земаља, као за и складиштење веће количине сканка.

Раздвајање поступка

Будући да се оптужени Славко Брборовић због болести није појавио на рочишту поступак против њега ће бити раздвојен у односу на остале оптужене, док ће приложена медицинска документација бити предмет вјештачења.

Како је изгледало данашње рочиште у Суду БиХ погледајте у видео прилогу.

Фото/видео: Суд БиХ

Пратите нас и путем Вибера