Filmske pljačke

Hapšenja u Hrvatskoj: Predstavljali se kao policajci pa oduzimali novac i nakit od starijih osoba

  • Извор: Индекс
  • 26.11.2022. 18:02

Pripadnici hrvatske policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina zbog sumnje da su počinili krivična djela zločinačkog udruženja i prevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Glavni osumnjičeni je muškarac (26) koji je povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja od početka oktobra do sredine novembra 2022. godine na području Zagreba činili krivična djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine.

Potvrđena je sumnja da su sa “radnih telefona” nasumično pozivali veći broj osoba, lažno se predstavljali, te kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Zatim su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju falsifikovan i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju.

Nakon zadobivenog povjerenja osumnjičene osobe su dolazile na adrese stanovanja svojih žrtava te se lažno predstavljali kao policijski službenici. Zatim su im oduzimali novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografisati izdati potvrde i slično. Ukradeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku, koji je novac raspodijelio počiniocima, prenosi Index.


Policija je obavila pretrese, a pronađena je veća količina novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaji za ometanje signala kao i veća količina mobilnih uređaja i SIM kartica.

Osumnjičeni su na ovaj način pribavili imovinsku korist koja iznosi oko 1,3 miliona kuna (337 hiljada KM). Nakon istraživanja 15 osoba je prebačeno u pritvor, jedna osoba je nedostupna pa se za njom intenzivno traga, dok je jedna osoba od ranije u zatvoru.