Акција ”Кластер”

Изузимају се студентски досијеи из Интернационалног универзитета Брчко

  • Извор: АТВ
  • 22.01.2024. 12:55

Тужилаштво БиХ огласило се о наставку акције "Кластер" наводећи да је под лупом истажилаца Интернационални универзитет Брчко!

У Тужилаштву БиХ наводи да полицијски службеници СИПА, по налогу Суда БиХ, изузимају студентске досијее, предмете и доказну грађу.

”Из Интернационалног универзитета Брчко изузима се обимна документација, која између осталог обухвата и досијее студената за које постоји сумња да садрже доказе о незаконитом поступању наведене високошколске установе. Након окончања активности, изузета документација ће у законској процедури бити достављена Тужилаштву БиХ”, наводе у овом тужилаштву.

СИПА изузима документацију с приватног факултета у Брчком

СИПА изузима документацију с приватног факултета у Брчком

Додају да се активности реализују у оквиру предмета кодног назива ”Кластер”, којим се истражује коруптивно поступање и незаконитости повезане са издавањем великог броја универзитетских диплома различитих студија на више приватних образовних установа широм БиХ.

У оквиру акције ”Кластер” СИПА је прошле седмице изузимала документацију са факултета у Мостару. У децембру је изузимана документацију из Независног универзитета Бањалука.

Акција ”Кластер” покренута је у фебруару 2023. године када је ухапшено 11 особа због сумње у издавање и трговину лажним дипломама.

Акција ”Кластер”: СИПА изузима студенстке досијее из НУБЛ-а

Акција ”Кластер”: СИПА изузима студенстке досијее из НУБЛ-а

У акцији је тада откривено и привремено одузето 75 личних студентских досијеа, матичне књиге, евиденције и регистри и друга послова документација, 165.000 КМ, рачунари као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

U akciji “Klaster” uhapšeno 11 osoba, pretresi na devet visokoškolskih ustanova

U akciji “Klaster” uhapšeno 11 osoba, pretresi na devet visokoškolskih ustanova



Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.