U "Ribnikaru"

Jeziva saznanja tima vještaka poslije psihološke analize dječaka osumnjičenog za masakr

  • Извор: Телеграф
  • 19.07.2023. 15:27

Dječak K. K. (14), osumnjičen za masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", saslušavan je juče 4 sata putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u svojstvu svjedoka u postupku koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira Kecmanovića koji se tereti za teško djelo protiv opšte sigurnosti, a za to vrijeme stručni tim vještačio je njegovo ponašanje.

"Utvrđeno je da je "hladan", da je bez saosjećanja sa žrtvama, da je manipulativan i da se kaje da bi to svi ostali čuli, zato što tako to treba, a ne osjeća stvarno", rečeno je za Telegraf iz istrage.

Dječak ubica opisao kako je dobio želju da ubija: Tvrdi da se jasno sjeća svega, ali nije primijetio krv

Dječak ubica opisao kako je dobio želju da ubija: Tvrdi da se jasno sjeća svega, ali nije primijetio krv

Na saslušanju je takođe otkrio "ko mu je stavio pištolj u ruke".

"Osumnjičeni K. K. je izjavio da mu je otac "stavio pištolj u ruke", dakle ne instruktor, nego njegov otac. Otac je ponio je svoja 2 pištolja i poveo sina u streljanu. Onda je rekao instruktoru da ga obučava da puca i to baš sa njegova dva pistolja. Otac je izričito tražio, inicirao je da njegovo dijete nauči precizno da puca. Dakle, on mu je omogućio obuku sa pištoljima", rekao je sagovornik za Telegraf.rs.

"Prvi kontakt sa oružjem dječaka nije omogućio otac"

Naveo je i da je lako "provalio" u očev sef sa oružjem.

"Dječak osumnjičen za masakr u "Ribnikaru" je na saslušanju juče do detalja opisao kako je provalio šifru sefa u kojem je njegov otac Vladimir Kecmanović čuvao oružje. Sef ima tri broja. Kako je K. K. (14) izjavio, on je zatekao brojčanik već namiješten na prva dva broja, a treći je okrenuo i iz drugog puta pogodio. Na primjer, ako je šifra bila 687, prva dva broja, znači 6 i 8 su već bila tako namještena, a na trećem je recimo bio broj 5, a on je okrenuo na 6, pa na 7 i "ubo". Prema izjavi sagovornika iz istrage, on je veoma lako otvorio sef i vjeruje se da je otac odgovoran, odnosno, kriv jer nije dovoljno dobro obezbijedio mejsto na kojem čuva oružje", rečeno je za naš portal.

Oglasilo se Više javno tužilaštvo

U okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv Vladimira Kecmanovića zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, juče je 4 sata ispitivan njegov sin, koji je 3. maja pucajući iz pištolja u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju inače pohađa, ispalio veliki broj hitaca i ubio radnika obezbjeđenja i devetoro učenika, a teško ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

Oglasilo se tužilaštvo: Majka dječaka sa njim na saslušanju, evo kako je ispitan!

Oglasilo se tužilaštvo: Majka dječaka sa njim na saslušanju, evo kako je ispitan!

Sin osumnjičenog, koji u vrijeme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

U tužilaštvu, nalazili su se postupajući javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pumonomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog Vladimira Kecmanovića.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca.

Podsjećamo da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv Vladimira Kecmanovića zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Ovo je 5 ključnih pitanja na koja odgovara dječak osumnjičen za masakr u

Ovo je 5 ključnih pitanja na koja odgovara dječak osumnjičen za masakr u "Ribnikaru"

Takođe, Vladimir Kecmanović je, kako se sumnja, postupio suprotno zakonu o oružnju i municiji i suprotno pravilniku o prostorno tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspio da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbjedjenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

 K.K. je oružje i municiju poneo sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđenja i devetoro učenika, a ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

Пратите нас и путем Вибера