Предмет ”Сториџ”

Јован Јошило ће данас бити изручен у БиХ

Јован Јошило из Бањалуке, осумњичени за организовани криминал у оквиру предмета "Сториџ", данас би требало да буде изручен у Босну и Херцеговину, потврђено је АТВ-у.

Јошило ће у БиХ бити изручен из Хрватске у којој је издржавао казну за фалсификовање докумената, након што је 5. јула прошле године ухапшен на подручју Опатије са лажном личном картом Републике Словеније. Њега су, заједно са још двије особе, тада ухапсили полицијски службеници ПУ Приморско-горанске који су их зауставили у аутомобилу "ауди А8", бугарских регистарских ознака.

Одмах се посумњало у вјеродостојност докумената и испоставило се да иза лажног словеначког идентитета стоји Јован Јошило за којим је расписана Интерпол потјерница због организованог криминала и трговине наркотицима.

ATV ekskluzivno saznaje: Uhapšen Jovan Jošilo

ATV ekskluzivno saznaje: Uhapšen Jovan Jošilo

Истрага у том предмету воде Тужилаштво БиХ и Управа за тешки и организовани криминал МУП-а Републике Српске који од 6. априла 2022. године трагају за Јошилом.

"Очекује се да ће потраживани у току дана бити изручен у БиХ. Потом ће бити спроведен у Сарајево и у наредном периоду ће га у својству осумњиченог испитати надлежни тужилац Тужилаштва БиХ", каже добро упућени извор АТВ-а.

Подјсетимо, Јошило је побјегао на дан када је МУП Српске кренуо у претрес његовог стана и других објеката које је користио. Уз помоћ јатака умакао је тако што се сакрио у гепек аутомобила. Исти дан је заустављен у Немили у Зеничко-добојском кантону, али тада није задржан јер је полицијским службеницима дао на увид лажни идентификациони документ Републике Словеније, са лажним идентитетом, па је пуштен на слободу.

Иначе, за Јошилом се трага у оквиру акције "Сториџ" којом је обухваћено више особа осумњичених за међународно кријумчарење великих количина марихуане, трговину оружјем и кријумчарење људи. Предмет је реализован захваљујући декрипцијом апликација "Скај" и "Аном" коју су осумњичени користили за међусобну комуникацију.

Ovo su uhapšeni u nastavku akcija

Ovo su uhapšeni u nastavku akcija "Storidž" i "Transporter"

Првобитно МУП РС је Тужилаштву БиХ поднио извјештај против 22 особе, а као главна имена групе означени су Душан Ловреновић, његов отац Миливоје Ловреновић, те Предраг Петковић. Касније је истрага проширена и на Јошила, те још неколико лица међу којима је и Далибор Раилић Дуги, који је оптужен за наручивање убиства начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића.

Из Тужилаштва БиХ тада је саопштено да се ради о осумњиченима за више тешких кривичних дјела "укључујући и учестовање у нарученом убиству једне особе, које је реализовано на подручју Бањалуке, а извршено је на начин организованих егзекуција између припадника криминалних група".

То се односи на убиство Славише Ћулума који је изрешетан 15. маја 2020. године у Драгочају код Бањалуке. На Ћулума су из аутоматских пушака пуцале двије маскиране особе, испаливши 22 хица. За тај злочин суди се Синиши Шакићу званом Кинез, који је у првостепеном поступку пред Окружним судом у Бањалуци ослобођен кривице у недостатку доказа.

Шакић ослобођен оптужби за убиство Ћулума

Шакић ослобођен оптужби за убиство Ћулума

У том предмету МУП Српске је, на основу података из криптованих телефона, почетком 2022. године Републичком јавном тужилаштву РС поднио извјештај против девет особа укључених у планирање, припремање и извршење Ћулумовог убиства. Међу пријављенима се нашао и Јошило.

Иначе, Јошило је одмах након Ћулумовог убиства привођен у полицију, будући да су њих двојица годинама били "у рату", али је убрзо пуштен након што је утврђено да има алиби за вријеме када је злочин извршен.

Како је тужилаштву пала оптужница са ”необоривим доказима”

Како је тужилаштву пала оптужница са ”необоривим доказима”

Јошило и убијени Ћулум више пута су се сукобљавали током 2010. године. У априлу је Ћулумова екипа пуцала на џип у којем је био Јошило, који је тада рањен у ноге. У размјени ватре Јошило је хицем из пиштоља убио Славишиног брата Недељка Ћулума и правоснажно је ослобођен кривице уз оцјену Окружног суда да је убиство починио у "нужној одбрани".

Јошило је 2012. године ослобођен оптужбе за трговину дрогом, а 2012. је осуђен на двије године затвора због изнуде 25.000 марака.


Пратите нас и путем Вибера