Moraju platiti odštetu

Komšijska svađa završila na sudu: Obojica krivi, svjedočio i paroh

  • Извор: Агенције
  • 09.11.2022. 22:43

Komšijski obračun s pretnjama u zagorskom mjestu Lepoglava završio je, a gdje bi drugo, na sudu. Ali, slučaj je neobičan jer je sudija na kraju presudila da su oba aktera svađe i vrijeđanja kriva i da jedan drugom moraju da plate odštetu za duševnu bol. Doduše, ne u istom iznosu.

Joža je tužio komšiju Štefa jer mu je u januaru oko osam časova ujutro u prostorijama prekršajnog suda u Ivancu prijetio smrću. Štef je tužio Jožu jer mu je psovao "majku bosansku" i prijetio da će ga deportovati. Štef Joži mora da plati oko 5.000 KM 19.500 kuna) odštete, a Joža Štefu oko 1.000 KM (4.500 kuna), navodi Slobodna Dalmacija.

Prema presudi, Štef se u prostorijama prekršajnog suda okrenuo prema Joži i "savivši kažiprst ruke učinio kretnju kao da pritiska okidač vatrenog oružja, pri tom oponašajući zvuk pucnja, što je kod Jože izazvalo strah za vlastiti život i sigurnost”.

Štef je pravosnažno presudom Opštinskog suda u Varaždinu proglašen krivim zbog krivičnog djela prijetnje. Svemu je prethodio događaj iz oktobra kad je Štef prolazio traktorom pokraj Jožine kuće i tada mu je zasmetao Jožin parkirani automobil na putu.

"Počeo je jako da trubi sirenom i ugasivši traktor počeo da viče 'gdje je taj đavo, je… mu bog mater, ubiću ga, je… mu bog mater'. Nakon što je Joža izašao iz kuće, Štef je nastavio da viče i prijeti: Je… ti bog mater, ubiću te, ispeći ću te i pojesti", tvrdi Joža, kako stoji u presudi.

Ipak, za taj slučaj obojica su proglašena krivim za remećenje javnog reda i mira i prekršajno kažnjena novčanim kaznama. Zanimljivo je da je na sudu svjedočio i poznati podravski paroh i policijski kapelan Ozren Bizek koji je rodom iz Lepoglave i Jožin komšija.

Psovao mu "majku bosansku" i prijetio deportacijom

On je potvrdio da je čuo kako Joža Štefu psuje "majku bosansku" i prijeti da će deportovati i njega i sina nazad u BiH. Takođe, Bizek, koji nije u svađi s Jožom, “kazao je da je vidio i čuo (bio na prozoru svoje kuće) parkirani Jožin auto, tako da su Štef i njegov sin stali traktorom i prikolicom jer im je onemogućio normalan prolaz".

Zbog prijetnji smrću, dakle, Jožine duševne boli teške su oko 5.000 KM, a za uvrede zbog BiH Štefove boli iznose oko 1.000 KM. Kad se sve sabere i oduzme, ispada da je Štef Joži dužan da plati tačno 15.000 kuna, oko 3.700 KM, za onaj igrokaz s prstom kao pištoljem u zgradi prekršajnog suda.

Presuda prekršajnog sudije je nepravosnažna i obojica na nju mogu da se žale u zakonom predviđenom roku.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)