Расту бројке

Крађе у ФБиХ све учесталије: На мети све што има вриједност

  • Извор: Аваз
  • 01.04.2024. 21:44

"У мјесту Стара Немила упао у кућу старице М.В. (80), онеспособио је ЦС спрејем и отео јој бисерну огрлицу и златне наушнице, а из новчаника украо одређену суму новца и побјегао. Полиција у Сарајеву ухапсила двије особе због сумње да су пљачкале апарате за наплату паркинга. Непознате особе у Зеници из возила Дома здравља украле торбу с тлакомјером, глукомјером, сатуратором, ампулама“…

Бројне крађе

Ово су само неке од вијести из посљедњих неколико дана које су прошле испод радара, а свједоче да разбојници не бирају средства како би дошли до плијена, да нису поштеђени ни стари и немоћни, те да ће украсти све што има било какву вриједност.

Статистички подаци кантоналних министарстава унутрашњих послова и Федералне управе полиције из посљедњег извјештаја за фебруар показују пораст броја извршених кривичних дјела за 94 или 8,12 одсто и прекршаја из области јавног реда и мира за 281 (25,4 одсто).

Кривична дјела против имовине су најбројнија и чине 45,06 одсто од укупног броја пријављених дјела.

Само током фебруара 2024. године забиљежено је 566 кривичних дјела из ове области, за 39 више него у фебруару претходне године. Пријављена је 301 особа, међу којима 157 повратника у вршењу кривичног дјела, али и 11 малољетника. Ухапшено је 75 особа.

У времену тешке економске ситуације нужда закон мијења, али за деструктивно понашање то не може бити ваљано оправдање, каже социолог Владимир Васић.

Лоше навике

Додаје да код значајног броја младих људи нису развијене радне навике, а апетити за комфорним животом су на високом нивоу.

"Живимо конзумеристичку и конформистичку маркетинг културу, гдје се, уз помоћ савремених платформи комуницирања, појединцу намеће често нереалан концепт живота, мимо овдашњег стандарда живљења, што појединца гура у другу страну закона. Систем вриједности у којем труд и рад нису на цијени и гдје је корупција с врха у процвату, тешко да од појединца може изњедрити радохолика. Развијати радне навике код дјеце и младих кључан је задатак родитеља. Прилагодити личне прохтјеве властитом доприносу и живјети у складу с народном 'колико новца, толико музике', а не за своје личне пропусте кривити било кога, па и тај фамозни систем. У криминал нас не регрутује лоше вријеме, већ лоши људи и навике“, истиче Васић.

Девијантно понашање

"У периоду након Другог свјетског рата, времену неимаштине, глади и ко зна каквих изазова већина се уздала у Бога и у своје руке, рад је био рјешење за тешко материјално стање. Ми смо данас у таквом социјалном окружењу да зависимо од куповине, а не од сопствене производње јер живимо у потрошачком времену, па не чуди, али никако не оправдава, да појединци девијантно понашање оправдавају материјалном ситуацијом“, каже Васић.

Бројке: 301 особа пријављена; 157 повратника и 11 малољетника.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: