V. D. direktora Republičke uprave civilne zaštite

Milan Novitović na saslušanju u Republičkom javnom tužilaštvu Srpske

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2022. 19:04

V. D. direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović osumnjičen je da je nelegalno zaposlio nekadašnjeg direktora Instituta za javno zdravstvo Branislava Zeljkovića, nezvanično saznaje ATV. Zbog toga je pozvan na saslušanje u Republičko javno Tužilaštvo, odakle su potrvrdili da je riječ o zloupotrebi službenog položaja i ovlašćenja. Tokom dana pretresene su i prostorije Civiline zaštite na čijem je čelu Novtović.

"Po nalogu Republičkog javnog Tužilaštva izvršiće se pretresi nekoliko lokacija i objekata koje je koristio osumnjičeni, a u cilju prikupljanja dokaza i rasvjetljavanja ovog krivičnog djela za koji se isti sumnjiči", rekla je Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Novitović je član Ujedinjene Srpske, iz koje na ovo gledaju kao na smanjenje predizbornog rejtinga stranke, tvrdeći da je u pitanju  "zloupotreba pravosuđa u političke svrhe". U saopštenju poručuju da će da će ubrzo predstaviti svoja saznanja o tome. 

"Bez obzira da li iza ovog stoje domaći autori koji se plaše uspjeha Ujedinjene Srpske ili strani faktori koji pokušavaju da razjedine koalicione partnere, i  tako  utiču na rezultate izbora, pokušavajući da pomognu svojim favoritima, Ujedinjena Srpska neće stati već će, sa svojom snagom i građanima kojima je potpuno jasno ovo ogoljeno podmetanje, ubrzo razotkriti i javno predstaviti sva svoja saznanja", saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

Da je ispitivanje Milana Novitovića nepotrebno i da predstavlja miješanje u izborni proces, smatra i srpski član Predsjedništva BiH. Nije trebalo da se desi u ovom trenutku posebno jer kako kaže Noitović nije neko ko nije dostupan. 

"Mislim da ovo pogotovo nije trebalo da se učini u ovom vremenu pred izbore, jer na ovaj naćin razumijem da je to isključivo motivisano ciljem da napravi pometnju među ljudima. Očigledno da to što oni inkrimišu gospodina Novitovića ne može biti održano, ali oni su odlučili da se umiješaju ovako direktno u izborni proces", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Milan Novitović koji je načelu Civilne zaštite nedavno je na mjesto savjetnika zaposlio je Branislava Zeljkovića. Protiv Zeljkovića koji je i Novitovićev stranački kolega podignuta je optužnica zbog zloupotrebe pri nabavkama u periodu pandemije.