"El mudžahedin" nije podnosio izvještaj

Nastavljeno suđenje Sakibu Mahmuljinu

  • 30.10.2019. 18:41

U nastavku suđenja bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH, Sakibu Mahmuljinu danas je svjedočio Fadil Imamović, koji  bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 35. divizije. On je rekao da pripadnici odreda "El mudžahedin", koji je djelovao u sastavu Trećeg korpusa nisu slali informacije o zarobljenicima, pa tako  ni u akciji na Vozuću u septembru 1995. godine iako je to bila obaveza. 

Odbrana je ispitivanjem pokušavala da smanji Mahmuljinovu odgovornost za zločine koje su činili njemu podređeni. 

"Pa sigurno da su 42 postojali su dokumenti koji su regulisali odnose nadležnosti prava i obaveze i sve ono što je vezano za službu bezbijednosti i u skladu s tim aktima su postavljenjai vršena. S obzirom na to da je prošlo više od 25 godina ne sjećam se više tih dokumenata i propisa", kaže Fadil Imamović, svjedok.

Ispričao je kako je za vrijeme borbenih dejstava u julu 1995. saznao da strani borci drže zarobljenike u selu Livade. U jednoj kući vidio je grupu ljudi, za koje se ispostavilo da su pripadnici radnog voda iz Prnjavora i tri pripadnika Vojske Republike Srpske.

Imamović je ispričao da mu nije poznata sudbina zarobljenika jer odred El mudžahedin nije podnosio izvještaj. Ovog svjedoka danas je ispitivala odbrana, a na narednom ročištu zakazanom za šesti novembar ispitivaće ga i Tužilaštvo.

Optužnica Mahmuljina tereti da kao komandant Trećeg korpusa, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika odreda El mudžahedin nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine. Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.