Туга

Обдукција открила узрок смрти породиље: Није јој било помоћи

  • Извор: Телеграф
  • 06.03.2024. 09:26

Смрт породиље Д.Л. (31) у Србији која је 29. фебруара преминула у нишком Универзитетском клиничком центру дан након што јој је у Општој болници у Лесковцу урађен царски рез, наступила је усљед дисеменоване интраваскуларне коагулације, показала је обдукција урађена у нишком Заводу за судску медицину.

Ради се о поремећају хемостазе (процес који штити организам од претјераног крварења) који се испољава многобројним тромбозама у малим крвним судовима а клинички се манифестује као тешко, благо или субклиничко крварење.

"Обдукција је потврдила оно на шта су љекари који су лијечили породиљу сумњали, да се ради о дисеменованој интраваскуларној коагулацији. То је риједак поремећај, али када се развије у том степену, као што је овдје случај, нема помоћи. Посљедица ДИК-а је потпуно трошење фактора коагулације неопходних за згрушавање крви, а слиједи крварење у свим органима. У конкретном случају било је крварења и у врату породиље гдје је била убодена ради давања терапије, у материци и у подручју хируршког реза. Крварење на том мјесту није посљедица лошег ушивања већ тог поремећаја који се развио", наводе саговорници "Телеграфа" упознати са овим случајем.


Володимир Зеленски у новим проблемима

Володимир Зеленски у новим проблемима

"Пацијенткиња Д.Л. је из Опште болнице Лесковац примљена дана 28.02.2024. у 15:34 сати на Клинику за гинекологију након претходно урађеног царског реза у Општој болници у Лесковцу због сумње на крварење у стомаку. Пацијенткиња је на пријему била у изузетно тешком општем стању. Након клиничког и ултразвучног прегледа пребачена у јединицу интензивне његе Клинике за гинекологију и акушерство. Приступљено је лабораторијској обради, реанимацији и припреми за хитан хируршки захват. Упркос хитној операцији и напорима дежурне екипе гинеколога и анестезиолога пацијенткиња је егзитирала 29. фебруара у 6:50 сати", саопштила је ова здравствена установа.

Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу изразио је велико жаљење због смрти младе жене.


Малинар из БиХ уништио више од пола засада: Ни марку ми нису платили

Малинар из БиХ уништио више од пола засада: Ни марку ми нису платили

"Ми љекари смо уопште осјетљиви на труднице и породиље али ме је овај догађај потресао још више јер се ради о кћерки мог доброг пријатеља који је медицински техничар и ради у Власотинцу. Радили смо заједно у тамошњем Дому здравља, дјевојку знам од дјетињства. Како сам сазнао од својих сарадника, трудноћа је текла уредно, урађен је царски рез и одједном је кренуло јако крварење, добила је крв и крвне деривате али јој није било боље, крвна слика јој је и даље падала. Одлучили смо да је упутимо у Ниш гдје је нажалост преминула. Како сам чуо од нишких љекара ради се о тзв. ДИК-у, општем крварењу за које се не зна из којег разлог наступа", казао је Димитријевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина