Украјина

Володимир Зеленски у новим проблемима

  • Извор: Индекс
  • 06.03.2024. 09:21

Након пуне двије године сукоба стање украјинске војске вратило се скоро на почетак – опет недостаје свега. Али, Украјина има још један проблем.

Сада је већ општепознато да украјинској војсци понестаје артиљеријске муниције и противваздушних ракета, као и да та помоћ неће скоро, ем јер је блокирана у Конгресу, ем су европски политичари преспори у рјешавању тог проблема.

Руси то знају и нападају свом снагом, док Украјинци морају да штеде.

Проблеми украјинске војске нису само логистички, пише "Индекс". Нови главни командант генерал Олександар Сирски није баш срећно преузео дужност. Већ сама смјена некадашњег главног команданта Валерија Залужног није прошла глатко.


Малинар из БиХ уништио више од пола засада: Ни марку ми нису платили

Малинар из БиХ уништио више од пола засада: Ни марку ми нису платили

Тим прије што предсједник Володимир Зеленски никад није потпуно јасно објаснио зашто га је смијенио.

Прије нове дужности генерал Сирски био је командант копнене војске па не може рећи да није упознат са стањем на фронту. Осим што је поријеклом Рус, Сирски није омиљен међу Украјинцима и зато што је управо он био главнокомандујући украјинском контраофанзивом која, осим великих губитака, није постигла ништа.

Упркос томе, Зеленски га је унаприједио.

На нову дужност генерал Сирски ступио је таман у тренутку пада Авдејевке. И опет, као бивши командант копнене војске, није могао рећи да он није саучесник у кривици за то.


Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Сирски је кривце нашао у командантима јединица које су браниле Авдејевку, па је на Телеграму објавио да "неки од њих не надзиру ситуацију, а њихове акције и команде директно угрожавају живот и здравље њихових подређених".

Након што је Сирски из Главног штаба склонио све људе Залужног, сад је кренуо у чистку и средњег командног кадра. То је изазвало револт јер се многе од тих јединица с тим командантима боре од фебруара 2022. године..

Одговор на смјене била је масовна петиција упућена Зеленском да смијени Сирског и врати Залужног. Зеленски је у у почетку подржао Сирског изјавама како "има слободне руке за кадровске промјене". Али, када су кренули протести, мало је ретерирао у страху да ће се незадовољство новим главним командантом пренијети и на њега.

Стога су кренула нагађања да смјена Сирског није немогућа. Па тако и неки посланици у украјинском парламенту на друштвеним мрежама већ објављују постове како ће Сирског замијенити особа која га је замијенила и на мјесту команданта копнене војске – генерал Олександар Пављук.

Ако руске снаге наставе да напредују, а побуна против Сирског ојача, ништа није немогуће.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм