Hrvatska

Oteta i silovana 25 puta za 5 dana: Žrtva poslije 7 svjedočenja rekla da joj je dosta svega, počinilac na slobodi

  • Извор: Телеграф
  • 07.06.2023. 12:06

Oteta, zlostavljana, drogirana i 25 puta silovana, agonija je koju je od bivšeg partnera s kojim ima dijete doživjela žena s područja Dalmacije. Optužnica je njenog bivšeg partnera teretila da ju je silovao 25 puta u svom stanu, gdje ju je doveo na silu. Tamo ju je držao zatvorenu pet dana, nasilno ju je drogirao, zlostavljao i tukao, navode 24sata.hr.

Žena je sedam puta morala o svemu da govori pred nadležnim tijelima, a posljednji put strahote koje je doživjela u detalje je prepričavala na sudu udaljena svega metar od počinioca, koji je na slobodi. Kako piše Jutarnji list, u sudnici je tad zavapila da joj je dosta svega i da želi da se sve što prije završi jer stalno prisjećanje na ta traumatična događanja utiče na njeno psihičko stanje.

Sudsko veće Županijskog suda zauzelo je stav da je žrtva davala različite iskaze na raspravi u odnosu na one kod istražnog sudije i u tužilaštvu, pa je njen iskaz zbog toga neuvjerljiv i neprihvatljiv. Budući da je odbila dopunsko vještačenje, koje je trebalo da sprovedu dva vještaka, nepravosnažnom presudom muškarac je oslobođen optužnice. Tužilaštvo je uložilo žalbu pa je na potezu Visoki krivični sud.

Autonomna ženska kuća: Trebalo koristiti video link

- Ovo zaista treba da se smatra sramotom pravosuđa - rekla je Neva Tole, konsultantkinja Autonomne ženske kuće Zagreb.

Tinejdžeri slavili kraj škole, tijela brzo pronađena nakon utapanja

Tinejdžeri slavili kraj škole, tijela brzo pronađena nakon utapanja

Mišljenja je da je u postupku trebalo koristiti video-link, a sve kako bi se žena zaštitila i lakše i neopterećeno fizičkim prisustvom počinioca pričala o svemu što je proživjela.

- Stajati na metar od nekoga ko vam je nanio tako duboku traumu, tjelesnu i mentalnu, koči u davanju iskaza. O tome postoji relevantna literatura za koju naše sudije očito ne znaju ili ne žele da znaju. Zahvaljujući tome žrtva je maltretirana od onih koji bi trebalo da je zaštite. Činjenica da je sedam puta morala o svemu da svjedoči predstavlja ponovljeno silovanje te žene, ali ovaj put od strane državnih institucija, konkretno pravosuđa - rekla je Tole.

Stava je da je žena pametno odlučila kad je odbila dopunsko vještačenje, jer bi se tako njena agonija produžila na osmo i deveto svjedočenje.

Kako odgajiti izdržljivu i otpornu djecu: Psiholog otkriva nekoliko savjeta

Kako odgajiti izdržljivu i otpornu djecu: Psiholog otkriva nekoliko savjeta

- Skandalozno je i apsurdno da su to i tražili - poručila je Tole.

Ovo je, nastavlja, eklatantan primjer prakse kako institucije ne štite žrtvu, nego idu na ruku počiniocu. Kako se ovakva praksa više ne bi ponavljala, Tole napominje da je nužno u svakodnevnom radu u svim segmentima u potpunosti primenjivati Istanbulsku konvenciju, koja je moćan alat za zaštitu žena od rodno uslovljenog nasilja svih oblika.

- Sve što je ta žena proživjela nije nedjelo, nego zločin. Govorimo čak o više krivičnih djela, ne samo o silovanju u više navrata - rekla je Tole, a sigurna je da je nakon svega povjerenje te žene u institucije i dostupnu pravdu nepovratno izgubljeno.

Advokat: Neke žrtve, zbog zdravlja, odluče da više ne mogu na vještačenja

Iako ne može da komentariše konkretan slučaj, advoka Sanja Bezbradica Jelavić upozorava da ima više slučajeva u kojima se prava žrtava, koja im pripadaju po Zakonu i krivičnom postupku, ne poštuju.

Misterija nesreće na jezeru: Zašto je potopljen brod pun italijanskih i izraelskih špijuna?

Misterija nesreće na jezeru: Zašto je potopljen brod pun italijanskih i izraelskih špijuna?

- To uključuje i višekratno nepotrebno ispitivanje, neupotrebljavanje videolinka i ponavljano vještačenje. Radi se o situacijama koje su prepoznate kao strukturalni problem jer se ne poštuje dostojanstvo osobe koja kao oštećena učestvuje u krivičnom postupku. Dolazi do snažnih retraumatizacija i pogoršanja zdravstvenih stanja osoba koje ne mogu da podnesu ponavljanje traumatskih događaja. Govorim konkretno o ženama žrtvama rodno uslovljenog nasilja koje opisuju traumatska iskustva tokom postupaka - ističe Bezbradica Jelavić.

Neke od njih, nastavlja, zbog zdravstvenih razloga odlučuju da ne mogu ponovo da odlaze na vještačenja. Često sudije i ne dobiju povratnu informaciju o učinku ponovljenog ispitivanja na žrtvu, a one nakon teško pronađenog balansa ponovo stradaju do mjere da ne mogu normalno da funkcionišu u svakodnevnom životu.

- Sud svakako ima važan zadatak utvrđivanja činjenica, ali ne tako da dokazni postupak predugim trajanjem ili kršenjem prava žrtava proizvodi štetne učinke - zaključila je ona.

Uzbunjivač: SAD kriju dokaze o postojanju vanzemaljske tehnologije

Uzbunjivač: SAD kriju dokaze o postojanju vanzemaljske tehnologije

Iz Kancelarije pravobranioca za ravnopravnost polova ističu da godinama upozoravaju da celokupni sistem ne funkcioniše tako da efikasno suzbija nasilje, nego ga dodatno brutalizuje.

- Ovo je direktna posljedica i dalje nesenzibilnog pristupa žrtvama - ističu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)