Злочини

Ово су најшокатнија убиства у БиХ које су починиле жене

Убиства Саше Кулишића у Добоју и Звонимира Стефановића у Бањалуци које су, како се сумња починиле жене, шокирали су БиХ, али и читав регион. Иако, статистички, жене много рјеђе убијају од мушкараца, злочини које почине изазивају велику пажњу јавности и то најчешће због исказане бруталности и шокантних покушаја прикривања злочина.

Тако је било и у случају Кулишићевог убиства за које су осумњичени његова супруга Андреа Кајганић (33), млади љубавник Дражен Лазаревић (19), те 14-годишња кћерка.

Злочин се догодио 30. јануара и сумња се да је кћерка оцу у лимунаду замијешала више таблета ”Треана”. Када су таблете почеле дјеловати он је заспао, а ћерка је, како се наводи у наредби о спровођењу истраге, позвала мајку и Лазаревића који су Кулишића везали канапом и селотејп траком. Жртву су натоварили у караван ”пежо”, који су рентали у Бањалуци, и одвезли се у шуму у близини излетишта Преслица. Кулишић је ту убијен са четири убода ножем у стомак, а у сумња се да му је смртоносне повреде нанијела супруга.

Истраживања показују да жене обично убијају из страха или у нервном растројству, а жртве су најчешће њихови партнери, али нажалост и дјеца...

Подсјећамо на неке од најсуровијих убистава у БиХ, које су починиле жене.

Након порода угушиле двије бебе

Један од најмонструознији злочина откривен је у јануару 2016. године у селу Трњани код Добоја. На имању породице Богојевић откривени су закопани посмртни остаци двије бебе, које су убијене након порођаја. Истрагом је утврђено да се ради о дјеци С.Б., заостале у развоју, која се породила у периоду од 2011. до 2015. године, а потом уз помоћ своје мајке Војкане Богојевић, убила бебе и тијела бацила на њиву. Војкана је у марту 2017. године правоснажно осуђена на 10 година затвора. Оглашена је кривом за убиство једне бебе, коју је угушила, те подстрекавање кћерке на убиство друге. У пријави полиције наводило се да се радило о три жртве, али посмртни остаци треће бебе нису пронађени, и Војкана за то никада није ни оптужена.

Сјекиром убила четворо комшија

Ружа Јелић из Усоре осуђена је на 20 година затвора због четвороструког убиства које је починила 1998. године у селу Алибеговци код Усоре. Сјекиром је убила комшије Маријана Јелића, сестре Ружу и Иву Јелић, те пријатељицу Франциску Жежељ. Злочине је добро прикрила, једно тијело је замотала и бацила у септичку јаму, друго је запалила, а кључан доказ против ње била је сјекира која је пронађена на тавану куће. Казну је одлежала и 2016. је пуштена на слободу. Злочине је признала тврдећи да су почињени из користољубља.

Мужа измасакрирала будаком, мајку сјекиром

Рамза Карајчић је 30. јуна 2009. године у Козлуку код Зворника убила свог супруга Рамадана Карајчића (56), кога је будаком изударала најмање 41 пут по глави. Злочин се догодио у кући Рамзиног брата Фадила Кокића, а жена је мужа напала док је спавао на душеку. За тај злочин Рамза је осуђена на пет година затвора.

У августу 2020. године, након што је изашла из затвора, сјекиром је убила своју мајку Намку Кокић (82) у њеној кући у Козлуку. Према оптужници, мајку је пет пута ударила у главу сјечивом. Правоснажно је осуђена на 14 година затвора.

Фотографа избола ножем, тијело замотала

Кристина Јовковић из Бањалуке правоснажно је осуђена на 14 година затвора због убиства фотографа Александра Мујчиновића (44) званог Аки 18. новембра 2016. године. У пресуди се наводило да је жртву убила са 11 убода ножем у његовој кући у Солунској улици. Како би прикрила злочин тијело је умотала у врећу, плахту и ћебад, те однијела и закључала у другу просторију. Упаковала је и нож, али није успјела да га се ријеши. 

Свиње појеле тијело љубавника

Један од најстравичнијих случајева догодио се у новембру 2008. године када су на имању Јелке Јањић и њене кћерке Наде Стојић нађени остаци раскомаданог тијела Бошка Живковића, који је био у љубавној вези са Надом. Живковић је нестао у септембру и истрагом је утврђено да је тијело жртве након убиства бачено свињама, које су појеле више од пола тијела. Пронађени су дијелови ногу и лобање, а иако се сумњало да су мајка и ћерка заједно убиле Живковића истрага против Наде је обустављена јер није остало довољно доказа којим би се утврдило како је жртва убијена, док је Јелка у међувремену умрла.

Партнера запалила у свињцу

Душанка Михајловић из Мљечанице код Козарске Дубице у мају 2010. године је убила, а потом запалила свог невјенчаног супруга Бошка Шипку (68) на имању у селу Крива Ријека. Злочин је откривен тек након двије седмице, а дијелови спаљеног леша пронађени су у свињцу. Истрагом је утврђено да су њихов двоје потукли и након што је претукао Душанку Бошко је кренуо према свињцу, што је она искористила и ударила га дрвеном ногом од стола. У намјери да прикрије злочин тијело је запалила у свињцу. Осуђена је на 12 година затвора.

Мајка упуцала синове на спавању

Милена Дошен је у неурачунљивом стању 5. маја 2012. године на спавању пуцала у главу својим синовима Срђану и Драгану Дошену у Козарској Дубици. Потом је попила сирћетну киселину усљед чега је исти дан подлегла. Драгану је метак прошао кроз главу и чудом је преживио злочин. Чак се, након низа операција, опоравио од тешког рањавања, али је од посљедица повреда преминуо у септембру исте године.

Скалпелом преклала жртву

Дана Шркба осуђена је 14 година затвора због убиства фотографа Мустафе Буквића (67) у његовој радњи "Фото Сан" у сарајевском насељу Добриња 23. фебруара 2012. године. У пресуди се наводилo да је Буквића преклала скалпелом, нанијевши му шест резова на врату. Тијело је након злочина окренула на леђа, прекрила деком и напустила радњу.

Двогодишњег дјечака убила ујна

Фатима Дурак правоснажно је осуђена на 17 година затвора због убиства двогодишњег Лазара Ребића. Злочин се догодио 16. августа 2016. у Доњој Каменици код Зворника. Она је живјела у ванбрачној заједници са дјечаковим ујаком, коме је Центар за социјални рад додијелио скрбништво над жртвом и његовим тада једногодишњим братом. У пресуди се наводило да је Фатима, када је остала сама с дјецом, ударила Лазара који је пао на бетон и преминуо од повреда главе. Након злочина тијело дјечака је умотано у крпе и најлонску кесу и закопано у оближњој шуми, гдје је и пронађено.

Дједа искасапила ножем

У априлу 2013. године Бојанка Радић из Прибоја код Лопара је у неурачунљивом стању брутално убила свог дједа Милорада Радића, с којим је живјела. У оптужници се наводило да је, због сумануте идеје да је дјед прогања, жртву напала са три кухињска ножа. Нанијела му је 97 резних и 27 убодних рана по тијелу, а затим му одсјекла десно и дио лијевог уха. Потом је закључала кућу и позвала полицију тврдећи да је злочин починио њен отац Мишо. Телефон и даљински управљач од телевизора је бацила у ватру, а онда се закључала у купатило, гдје је сачекала полицију. Злочин је починила у неурачунљивом стању и осуђена је на психијатријско лијечење.

Опрала одјећу и избацила тепихе

Ханифа Мујезиновић из Сувог Поља код Добоја 2. јануара прошле године ножем је у својој кући убила супруга Хасана, коме је пресјекла крвни суд на надлактици и он је умро усљед искрварења. Након злочина, са тијела је скинула одјећу и опрала је у веш машини. Опрала је и нож, почистила све трагове, из куће избацила окрвављене тепихе и онда позвала полицију, наводећи да је Хасан сам себе посјекао. Осуђена је на двије године затвора јер у стању битно смањене урачунљивости починила кривично дјело наношења тешких повреда са смртним исходом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.