Okružno javno tužilaštvo

Postoje osnovi sumnje da je Dragičević ubijen, istraga protiv više NN lica

  • 04.07.2018. 19:19

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je naredbu o sporovodjenju istrage u slučaju smrti Davida Dragičevića. Tužilasto saopštava da postoje osnovi sumnje na ubistvo, ali i to da se David Dragičević utopio u Crkveni 18. marta oko četiri časa ujutru, te da je do utapanja moglo da dođe na dva načina. 

Dosadašnjim istražnim radnjama utvrđeno je da je u ulici Velbora Janjetovića Janje došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između Davida Drgičevića i za sada nepoznatih izvršilaca kojom prilikom je Dragičević, plašeći se za svoj život, bježao od njih i pao niz strmu obalu rijeke Crkvena ili su ga izvršioci gurnuli u rijeku da bi odmah nakon dospijeća u vodu nastupila smrt, usljed utopljenja, saopštava Tužilaštvo. Tužilaštvo je utvrdilo da u njegovoj krvi i urinu nisu pronađne opojne droge, ali jeste alkohol. Iz Tužilaštva je saopšteno i da David Dragičević nije pretučen palicama i šipkama, jer su povrede na njegovom tijelu okarakterisane kao lakše tjelesne povrede. Tužilačka odluka donesena je nakon što je iz Zagreba stigao nalaz vještaka medicinske struke o povredama i načinu povređivanja Davida Dragičevića .
 
Provođenjem dodatnih istražnih radnji, došli smo do osnova sumnje (najniži stepen vjerovatnoće) da je do utopljenja i dospijeća Davida Dragičevića u Crkvenu došlo na način kako smo definisali u Naredbi o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela Ubistvo, navodi se u naredbi Tužilaštva. 

Naredbu o sprovođenju istrage, koju je 28. juna potpisao tužilac Dalibor Vrećo, Tužilaštvo je jutros poslalo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS. Naredba je izdata protiv više NN lica na osnovu materijalnih dokaza i izjava  više svjedoka događaja iz kobne noći kao i za javnost novog svjedoka. Vidljivo je da se u slučaju Dragičević pojavio novi svjedok, do sada nepoznat javnosti.

"Donosim naredbu o sprovođenju istrage protiv više NN izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su:
Dana 18.3.2018. godine oko četiri časa, u Banjaluci, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, kod broja 27, verbalno, bijesnim i histeričnim glasom, napali na oštećenog Dragičević Davida, upućujući mu prijetnje, te su i fizički napali na oštećenog, pa je oštećeni, usljed takvog napada i verbalnih prijetnji, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu rijeku Crkvenu ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod oštećenog nastupila smrt uslijed utopljenja u vodi, a leš oštećenog je dana 24.3. pronađen u rijeci Crkveni u neposrednoj blizini ušća u Vrbas," ističe se u naredbi Tužilaštva.

U iskazu svjedoka piše da je, u četiri ujutro čuo žučnu raspravu između tri ili četiri muškarca. Jedan je, kako je rekao, vikao i psovao, i bio bijesan i ljut. Nakon rasprave, svjedok je čuo još nešto.

"Kako je svjedok navela, taj ljutiti glas i žamor dvojice ili trojice muškaraca odmah zatim pratila su dva snažna zvuka, treska, koji su svjedoku najviše ličili na zvuk dasaka koje su bačene sa neke visine na tvrdu podlogu, a čula je dva takva zvuka, treska, koji su došli u veoma kratkom vremenskom intervalu, odmah jedan iza drugog, da bi odmah nakon tih zvukova čula i zvuk kršenja granja, a zatim je čula kao da je nešto teško pljusnulo u vodu, piše u naredbi.  

Ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, potvrdio je da je u MUP jutros stigla naredba Tužilaštva, i da je i on ranije imao iste informacije koje su se provlačile kroz medije, ali ne i zvaničnu potvrdu. Poručuje da Naredba dokazuje ono što je govorio prethodnih mjeseci, i da demantuje tvrdnje pojedinaca da je David Dragičević otet, mučen, i držan u zatočeništvu nekoliko dana. 

"Ova naredba to potvrđuje da se to nije desilo, da je smrt nažalost pokojnog Davida nastupila upravo na ovom mjestu koje sam nekoliko puta pominjao u izlaganju u Skupštini. Od zadnje kamere koja se vidi u toj ulici koja ga je snimila, do Crkvene je 20 metara. I sve što se desilo desilo se upravo tu," rekao je Lukač.

Vještaci ne isključuju ni mogućnost da su neke od povreda mogle nastati od udaraca tupim predmetom. Tužilaštvo će u narednom periodu utvrđivati da li postoji još očevidaca, ili još osoba koje su znale kuda se Dragičević kretao u noći njegove smrti i ispitati ih. Provjeriće da li postoji još snimaka s nadzornih kamera, vještačiće odjeću, mobilni telefon i naloge sa društvenih mreža Davida Dragičevića i izvršiće DNK analize na osnovu uzetih uzoraka. Na fejsbuku  grupi "Pravda za Davida" oglasili su se i roditelji Davida  Dragičevića, Davor i Suzana i zahvalili  se svim ljudima koji su bili i ostali uz njih u teškim trenucima, i koji su im pomogli da njihovo dijete, kako su rekli, ne ostane upamćeno onako kako su "neki htjeli", i koji su se izborili da istina o ubistvu izađe na vidjelo.