Подигнута оптужница

Превозили мигранте од границе са БиХ до Загреба

  • Извор: Индекс
  • 29.09.2023. 17:27

Ускок је, након спроведене истраге, пред загребачким Жупанијским судом подигао оптужницу против шестеро кријумчара миграната које терети да су од границе с БиХ до Загреба превезли најмање 26 странаца без дозволе боравка у Хрватској.

Тужилаштво је саопштило да је оптужило шесторо хрватских држављана, од којих су се тројица од 22. марта до 13. априла 2023. повезали у заједничко дјеловање с још непознатим мушкарцем из БиХ.

Циљ им је, додао је Ускок, био неприпадно се окористити "континуираним илегалним превођењем страних држављана" којима није дозвољен боравак у Хрватској преко границе с БиХ и њиховим даљим првозом кроз Хрватску за новчану накнаду.

За шта су осумњичени?

Прва двојица осумњичених наводно су са сарадником из БиХ договарали прелазак странаца преко илегалних граничних прелаза. Затим су ангажовали и остале учеснике групе, а сви су радили као возачи или тзв. претходнице кријумчарских група.

На тај су начин од границе Хрватске и БиХ до Загреба превезли 26 странаца и од сарадника из БиХ преузимали најмање 400 евра по превезеном мигранту.

Тужилаштво сумња на то да су на тај начин зарадили најмање 10.400 евра, а новац су потом међусобно дијелили у складу са својим улогама у злочиначкој организацији.

Пратите нас и путем Вибера