Браца Здравковић

Приватни детектив: Не вјерујем да је на снимку мала Данка, ево и зашто

  • Извор: Агенције
  • 03.04.2024. 16:05

Потрага за двогодишњом Данком Илић из Бора ушла је у девети дан, а након објављивања снимка на ком је можда нестала дјевојчица, истрага иде у више праваца.

У истрагу се укључио Интерпол, бечка и словеначка полиција.

У питању је жута Интерпол потрага, односно потрага за несталим лицима. У овом случају, подаци се могу мијењати на сваких сат времена, односно могу бити ажурирани.

Надлежни су и даље у Бањско пољу, а јутрос је полиција кренула у опсежну акцију са псима трагачима на мјесту гдје је Данка посљедњи пут виђена.


Полиција у Аустрији објавила фотографије жена које тражи због нестанка Данке

Полиција у Аустрији објавила фотографије жена које тражи због нестанка Данке

Испред стана у Бору у ком живи породица Илић скинута је сигурносна камера која је снимала дио зграде баш испред њиховог стана.

И док цијела Србија и регион чекају нове информације у случају нестале Данке, надају се срећном исходу и брзом крају агоније која траје већ девет дана, аустријска полиција је објавила нове фотографије жена са снимка и дјевојчице.

Приватни детектив Браца Здравковић за "Еспресо" каже да у случају нестанка двогодишње дјевојчице из Бора има више нелогичности.

"У овом случају има више нелогичних детаља, који се такође могу посматрати и као логични зависно из ког угла се гледа. Кад радите у полицији ви сте навикли да ствари не гледате из свог личног угла већ из угла онога са ким разговарате, навикли сте да умијете да се конектујете на нечији мисаони ток па да из тога извучете неке претпоставке које могу довести до рјешења неког случаја", навео је Браца.

Истакао је и да не може у потпуности да искључи отмицу, иако су за њу јако мале шансе у сеоској средини, готово минималне.


Медији: Бечко тужилаштво покренуло истрагу против мајке нестале Данке

Медији: Бечко тужилаштво покренуло истрагу против мајке нестале Данке

"Људи на селу су територијални, опрезни и не може ништа да им промакне: ни страна особа, ни непознат ауто, па чак ни број регистарских таблица", каже он.

Након појављивања снимка на ком је можда мала Данка, истрага иде у више праваца али се и даље претражује Бањско поље.

Како су медији пренијели, јутрос се тамо упутила додатна патрола полиције, црни комби и марица.

Занимало нас је да ли то значи да је искључена могућност да је на снимку заиста Данка или се током потраге за несталима акценат увијек ставља на лице мјеста гдје су нестали, без обзира на то колико је времена прошло и ситуације у којима је терен више пута детаљно претражен.

"Истраге оваквог типа увијек се раде у више праваца и паралелно све до оног момента док једна линија истраге не покаже неки конкретан резултат или јасан траг. Уколико се полиција поново вратила на мјесто нестанка и није га одбацила, то би требало да значи да је Данка заиста ту и нестала, а не на неком другом мјесту. Није искључена ни могућност да је дјевојчица на снимку Данка, али ја лично у то не вјерујем из више разлога", наглашава Здравковић за "Еспресо".


Хитно саопштење аустријске полиције о снимку: Врло вјероватно...

Хитно саопштење аустријске полиције о снимку: Врло вјероватно...

Проток времена у случају нестале дјевојчице (2) из Бора је велики, а снимак из Беча додатно је "подгријао" јавност у Србији, региону али и у дијелу Западне Европе.

Бечка полиција се укључила у читав случај и трагају за Румункама које су наводно на снимку.

Постоје разне методе утврђивања идентитета снимљених особа, али се полиција из Аустрије и даље не оглашава са конкретним информацијама.

"Између дјевојчице на снимку и мале Данке постоји заиста запањујућа сличност. Међутим, разлика је у облику очију, колико сам ја могао да примијетим. Румуни имају специфичне очи и на основу тога можете увијек да их препознате. Кад нестане пунољетна особа, полиција тачно зна на основу једне цифре на личној карти колико има њој сличних особа у истој држави. Код дјетета је то теже, јер оно нема лична документа. Међутим, једине особе које са сигурношћу могу да кажу да ли је то Данка или није су њени родитељи, а њихов одговор на ово питање званично још увијек не знамо", истакао је приватни детектив.

Одговорио је и на питање да ли објављивање снимка из Беча на ком је наводно мала Данка штетно или корисно у случају потраге за несталим лицима.


Млади репрезентативац Хрватске погинуо у тешкој несрећи

Млади репрезентативац Хрватске погинуо у тешкој несрећи

"Може бити корисно само уколико се снимак преда директно полицији. У овом случају, колико сам ја схватио, снимак је кружио друштвеним мрежама прије него што је предат полицији. Особа која је снимала није била досљедна, није рецимо остала на том мјесту и пратила те двије жене са дјететом до њиховог одредишта, иако су се оне понашале потпуно нормално. У оваквим ситуацијама потребно је да грађани буду досљедни", наглашава Здравковић за "Еспресо".

Путем медија, јавност у Аустрији, Италији, Швајцарској, Словенији и Румунији упозната је са случајем нестале дјевојчице из Србије. Да ли то ускоро могло донијети конкретне резултате или барем неке помаке у истрази?

"Беч је град који је у потпуности покривен полицијским камерама, тако да сам сигуран да ће се ускоро пронаћи дијете са снимка као и те двије жене, ако нису већ и пронађене и чекају се резултати рецимо ДНК анализе", каже Браца.

Он сматра да је и здравствени картон дјетета које је нестало важан чинилац.


Отворена нова истрага: Тужилаштво испитује гдје је Сара?

Отворена нова истрага: Тужилаштво испитује гдје је Сара?

"У оваквим случајевима од посебног значаја су локална полиција и њихови оперативци, јер они најбоље познају своје суграђане и њихов начин размишљања и дјелања у одређеним животним ситуацијама. Нешто што је нама у Београду незамисливо - у неком удаљеном селу на другом крају државе није незамисливо већ очекивано. Здравствени картон дјетета које је нестало је веома важан, јер он може да укаже на неке здравствене или психичке проблеме који су и довели до његовог нестанка", каже Браца Здравковић за "Еспресо".

Подсјетимо, нестала дјевојчица има смеђу косу, браон очи, висока је око 85 центиметара. На себи је у тренутку нестанка имала маслинасто зелену јакну, љубичасте панталоне и црне патике.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: