Radnici Hitne pomoći

Protest - "Prevršilo svaku mjeru"

  • Извор: Блиц
  • 30.04.2023. 08:40

BEOGRAD - Radnici Hitne pomoći okupili su se sinoć kako bi pružili podršku povrijeđenim kolegama pedijatrijske ekipe koja je danas brutalno napadnuta tokom intervencije. Oni su organizovali protest ispred ulaza u Hitnu pomoć i zatražili status službenog lica jer je ovo "definitivno prevršilo svaku mjeru".

U razgovoru za "Blic", Bojan Milićević, koji radi u Hitnoj pomoći već 20 godina, objasnio je da su se nakon današnjeg incidenta koji se dogodio u Pop Stojanovoj ulici, u kojem su povrijeđene njihove kolege, okupili radnici ove službe kako bi pružili podršku svojim kolegama.

- Ovdje smo se skupili, ima oko 100 i više ljudi ispred Hitne, dajemo podršku kolegama koji su danas napadnuti od strane sada poznatih osoba MUP-u, gdje su baš huliganski, palicama i noževima napali medicinsku sestru, doktora i vozača saniteta Hitne pomoći - rekao je Bojan i dodao da ovim skupom žele da konačno dobiju status službenog lica:

Protest -

Protest - "Prevršilo svaku mjeru"

- Mi smo se skupili da bismo pružili pomoć kolegama, očekujemo da naši sindikati dođu i da konačno uspostave bilo kakvu vlast ili da dobijemo status službenog lica kako bi zaštitili svoju ličnost - dodao je Milićević.

Stanje radnika Hitne pomoći nakon napada

- Doktor, medicinska sestra i vozač su i dalje u Urgentnom centru. Doktoru ušivaju glavu, jednom je slomljena ruka, ako može nekako, neko da nas zaštiti i čuje nas, eto nekako da se to riješi da jednostavno ne bude tih omalovažavanja i napada na nas zdravstvene radnike - rekao nam je Bojan.

Šta je prethodilo napadu

- Ekipa je dobila poziv i rečeno im je da dijete na toj adresi ima epi napad. Odmah su izašli na lice mjesta, a kada je ljekar nakon pregleda utvrdio da nije riječ o epi napadu, već da je riječ o disbalansu u djetetovom ponašanju, napadači su se zaletjeli na njega i udarili ga u glavu. Inače, napadnuti ljekar, D. S. je čovjek u godinama, veoma cijenjen i poštovan, kako među kolegama, tako i pacijentima. Zadobio je povrede glave i odveden je na ušivanje - kaže za naš portal Milićević.

Prema njegovim riječima, napadnutog ljekara pokušao je da zaštiti njegov kolega, vozač saniteta. Razjareni mladići, počeli su da ga udaraju, i slomili su mu ruku.

Bejzbol palicama tukli radnike Hitne pomoći

Bejzbol palicama tukli radnike Hitne pomoći

- Redovno dobijamo pozive iz ove porodice i izlazimo na intervencije, ja sam po pozivu bio kod njih prije mjesec dana, ali su se normalno ponašali i ništa nije ukazivalo da bi do ovakvog incidenta moglo da dođe - rekao je naš sagovornik.

Zahtjevi okupljenih

Prema riječima našeg sagovornika, zahtjevi radnika medicinara na večerašnjem skupu su da ih "neko čuje i da jednostavno stane u njihovu zaštitu, kako do ovakvih incidenata više ne bi dolazilo".

- Danas je 'kap prelila čašu', mi inače svakog dana dobijamo razne prijetnje, tako da samo hoćemo da nas neko konačno čuje - objasnio je Bojan u razgovoru za "Blic".

On je objasnio da je u pitanju miran skup, i da zdravstveni radnici žele da se stavi tačka na nasilje, jer su njihove kolege u današnjem incidentu zadobile teške tjelesne povrede i idalje se nalaze u Urgentnom centru.

Tuga u BiH: Preminuo sedmogodišnji dječak Alen Burek

Tuga u BiH: Preminuo sedmogodišnji dječak Alen Burek

Da podsjetimo, policija sa Zvezdare, uhapsila je Ž. M. (25), D. M. (21) i U. B. (20) zbog postojanja osnova sumnje da su danas izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje. Oni se sumnjiče da su u Pop Stojanovoj ulici na Zvezdari palicom i drvenim predmetom fizički napali ljekara i vozača Hitne pomoći, koji su potom sa povredama zbrinuti u Urgentnom centru.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, saopšteno je iz MUP-a.

Pratite nas i putem Vibera