Слуњ

Пуцњава на граници БиХ и Хрватске

  • Извор: Агенције
  • 21.09.2023. 15:34

Пуцњеви у шуми из непознатог смјера узнемирили су јуче полицајце у Карловачкој жупанији те су у акцију послани припадници специјалне полиције.

Како медији у Хрватској незванично сазнају, припадници специјалне полиције Осијек пријавили су да су одвратили групу миграната те да је према њима у том тренутку пуцано из ватреног оружја.

Инцидент је био у сриједу послијеподне, а све се одвијало у шумском предјелу у околини Слуња, које је познато као дио балканске кријумчарске руте миграната.

Претражили су цијело подручје те нису пронашли ни људе ни чауре ни оружје. На срећу, нико није повријеђен. 


Медвјед у пар дана други пут направио хаос пред истом кућом код Кнежева

Медвјед у пар дана други пут направио хаос пред истом кућом код Кнежева

Према информацијама "24сата", једна од могућности је и како је неко пуцао са друге стране границе, унутар БиХ.

Контактирали су одмах колеге из МУП-а Унско-санског кантона, али они нису имали дојава или поступања.

Карловачка полиција, како наводи "Јутарњи", потврдила је да су "јуче око 15.40 сати полицијски службеници који раде на заштити државне границе и сузбијању незаконитих миграција на подручју општине Раковица у мјесту Корански Луг, чули неколико пуцњева са територија Босне и Херцеговине, а након што су групу миграната спријечили у намјери покушаја незаконитог преласка државне границе и уласка на територију Републике Хрватске".

"На локацији гдје су били распоређени полицијски службеници проведене су мјере и радње првог захвата, укључујући и доказну радњу увиђаја којима за сада није било могуће недвосмислено утврдити динамику и околности догађаја. Напомињемо да нико од полицијских службеника није повријеђен. Такође, о овим сазнањима обавијештена је и полиција БиХ те према првим информацијама немају сазнања о таквом догађају", кажу у полицији о овом догађају.

"Људи краду дрва па се обрачунавају. Има ондје и доста криволоваца, а знају се и међусобно свађати кријумчари људи. Мигранти плаћају разнима да их преведу преко границе па су и они незадовољни кад их неко превари", наводе извори за "24сата" за ситуацију у пограничном подручју БиХ.


Егић: Срамна одлука Суда БиХ, како двогодишња дјевојчица може бити легитиман војни циљ

Егић: Срамна одлука Суда БиХ, како двогодишња дјевојчица може бити легитиман војни циљ

Нажалост, све то се одражава и на људе у околици Слуња и Раковице, који су све нервознији због проласка група миграната.

Осим што за собом остављају неред, смеће и одјећу, у страху су јер не знају је ли ико од њих наоружан. Да то није ријеткост говоре и медијски извјештаји из сусједне Србије и Војводине гдје су чести оружани обрачуни банди кријумчара из  Авганистана. 

"Шума је постало ратно подручје миграната и кријумчара људи. Недавно сам имао сусрет са наоружаним Авганистанцима. Ишао сам шумом, неасфалтираним путем. Одједном сам чуо глас, како причају преко радија, а онда сам угледао троје како стоје поред ограде у грмљу, са двије аутоматске пушке. Имали су су опасаче, спремнике за метке, ручне бомбе. Видио сам да је до њих дошао приватни ауто, опел астра. Побјегао сам, извадио телефон и позвао полицију. Како сам стигао до асфалта, они су улазили тим аутом у шуму, а потом их из шуме излази још са пушкама. Нисам знао шта да радим, они су ми видјели и лице и све. Полиција је дошла посије 15 минута. Ово није војска, ово су командоси", рекао је мјештанин Иштван Сарапка за "Нова".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: