Окружно јавно тужилаштво Приједор

Пуцњем из пиштоља усмртио пса

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2024. 18:26

Окружно јавно тужилаштво Приједор подигло је оптужнице против више особа за кривична д‌јела мучење и убијање животиња, недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја и фалсификовање знакова за обиљежавање робе, мјера и тегова.

У оптужници се наводи да је мушкарац чији су иницијали И.М. 6. фебруара 2019. године Доњој Љубији код Приједора пуцњем из пиштоља усмртио пса власнице С.Ч.

Како се наводи у саопштењу, И.М, је у кући држао 21 детонаторску капсулу, упаљач противпјешадијске мине, пет комада пластичног експлозива, више детонаторских штапина, пет осигурача за мине, четири чепа за осигураче за мине, један упаљач и један оквир за пушку.

И.М. је без оправданог разлога, противно прописима убио животињу.

Чланом 390 став 1 Кривичног законика Републике Српске за мучење и убијање животиња прописана је новчана или казна затвора до двије године за онога ко без оправданог разлога, противно прописима, убије животињу.

"Жена Е.К. оптужена је за неовлаштено држање аутоматске пушке, двије ручне бомбе, пет оквира с муницијом, 150 метака и више оквира с мецима, а мушкарац Д.К. оптужен је јер је на њен позив преузео наведено оружје и одвезао га у Сански Мост гд‌је су га зауставили и контролисали припадници Полицијске станице Сански Мост којима је добровољно предао оружје", наводи се у саопштењу.

Ставовима 1 и 2 члана 361 за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја прописане су казне затвора од шест мјесеци до десет година.

Лица Ј.Ђ. и Ј.Д. оптужена су да су 15. октобра 2019. године у Драксенићу код Козарске Дубице свјесно и вољно употријебила лажне жигове шумарских чекића којима се жигоше дрво, а тако обиљежени трупци су истога дана пронађени у оквиру акционог плана МУП-а, Инспектората и "Шума Републике Српске".

Чланом 357 став 1 предвиђена је новчана или казна затвора до три године за онога ко лажне жигове којима се жигоше дрво употријеби као праве.

Пратите нас и путем Вибера