SOS telefoni neprestano zvone

Raste broj žena žrtava nasilja

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2022. 19:19

Raste broj žena žrtava nasilja. Podaci sigurnih kuća nisu ohrabrujući. Samo u Bijeljini u sigurnoj kući trenutno boravi 11 žena. SOS telefoni neprestano zvone. Žene traže pomoć.

"Nasilje ne bira ni stručnu spremu, ni zvanje ni znanje jednostavno negdje je prisutno u svim sferama života i jednostavno je prisutno kod svih kategorija. Imate situaciju kada se akutno nasilje dešava, i tada i mi zovemo policiju i Centar za socijalni rad, jer prosto shvatate da tu nema vremena za gubljenje", rekla je Mirzeta Tomljanović, tehnička koordinatorka Fondacije "Lara".

Veliki problem je i neprijavljivanje nasilja. Strah od nasilnika, osude sredine u kojoj žive, nepovjerenje samo su neki od razloga zašto se žene plaše da urade prvi korak.

"Teško je se odlučiti za prijavu nasilja jer žene su u začaranom krugu, nisko samopouzdanje, negdje izolovanost od sredine i od bližih srodnika, pretežno je takva situacija, jer nepovjerenje u sistem jer izdao vas je neko ko je vama bitan i kome ste vjerovali i onda samim tim on je za vas veoma uticajan i moća, i one smatraju da on ima i u sistemu i u policiji što naravno nije slučaj", rekla je Grozdana Pajić, psihologinja.

U proceduru smještanja žrtve u sigurnu kuću mora biti uključen Centar za socijalni rad i policija. Boravak u sigurnoj kući je besplatan. Situacija nije ni malo sjajna kažu iz Fondacije „Lara“. Zabrinjava i to da bi do kraja godine u sigurnoj kući moglo biti više žrtava u odnosu na prethodnu. 

"Žrtva može da boravi u sigurnoj kući šest mjeseci i još plus šest mjeseci, ali u izuzetnim situacijama se može produžiti boravak sve dok se okonča, sudski postupak, odnosno dok traje potreba za smještajem, a ono što je posljednjih godina vidljivo je da je boravak žrtava u sigurnim kući znatno duži u odnosu na prethodne godine, gdje su one boravile po mjesec dana", rekla je Mirzeta Tomljanović, tehnička koordinatorka Fondacije "Lara".

Ranije su žene prijavljivale samo fizičko nasilje. Pored toga prisutno je i ekonomsko , seksualno te psihičko, koje je po mišljenju stručnjaka možda i najteža kategorija, jer su i posljedice dugoročnije. Bez obzira za zabrinjavajući broj poziva koje dobijaju putem SOS telefona, ohrabruje činjenica da su žene ipak shvatile da trebaju pomoć i što se ne plaše da je traže.


Тагови: