Најављене санкције

Шверц проширио афричку кугу по Херцеговини

  • Извор: АТВ
  • 03.10.2023. 19:29

Због шверца заражених свиња, афричка куга свиња проширила се Херцеговином. Камион са зараженим свињама стигао је из Брчког, па сада зараза хара домаћинствима по Љубињу, Невесињу, Билећи, Гацку и Берковићима. Саво Минић најављује кривичне пријаве.

"Могу да најавим да ће бити поднешене кривичне пријаве против свих оних који су учествовали у овој активности. Све радње које ради МУП и Републички инспекторат су у завршној фази. Оно што представља поражавајућу чињеницу да поједини људи користе овакве, можемо слободно рећи несрећу, да на тај начин прибављају себи корист. Ми ћемо свакако морати преудзети одређене мјере и према лицима која су те свиње куповали, а да прије тога нису провјерили, знали", каже Саво Минић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Осумњичени за убиство инспектора предати Окружном јавном тужилаштву Бијељина

Осумњичени за убиство инспектора предати Окружном јавном тужилаштву Бијељина

Док је болест тек стигла у Херцеговину, у министараству вијећају да у неким регијама попут Семберије и Лијевче поља, релаксирају мјере. За сад је кажу и Херцеговина под контролом. 

"То су 24 имања која су обиђена. Уколико добијемо ми кроз истраге да постоје још нека имања и та имања ће бити обиђена , али морам да кажем да комплетна ветеринарска служба је на терену и држи ситуацију апсолутно под контролом  и нема мјеста никаквој паници", каже Негослав Лукић, координатор Ресора за ветеринарство. 

Мотоциклиста повријеђен у Бањалуци: Претицао мерцедес па пао на асфалт

Мотоциклиста повријеђен у Бањалуци: Претицао мерцедес па пао на асфалт

Сви фармери и превозници за транспорт свиња треба да имају увјерење да су животиње здраве, тј. незаражене. Сви они који се не буду приджавали таквих правила, а инспекција или полиција их ухвати, платиће казне и добитити кривичне пријаве.  

"За правно лице казна је од 3.000 КМ до 9.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу је 500 КМ до 1000 КМ, за самосталног предузетника 1000 КМ до 3.000 КМ и за физичко лице 500 КМ до 1.500 КМ", каже Владимир Милијевић, главни Републички ветеринарски инспектор.

Све ветеринарске организације,  имаће обавезу пописа свих животињаа. Рок да обаве овај посао им је 15. новембар. Након тога ниједан пољопривредни произвођач чије свиње  не буду прописно обиљежене и не буду имале  увјерење о здравственом стању,  неће имати право на накнаду штете, нити ће поново моћи да имау животиње на зараженим фармама. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.