Najavljene sankcije

Šverc proširio afričku kugu po Hercegovini

  • Izvor: ATV
  • 03.10.2023. 19:29

Zbog šverca zaraženih svinja, afrička kuga svinja proširila se Hercegovinom. Kamion sa zaraženim svinjama stigao je iz Brčkog, pa sada zaraza hara domaćinstvima po Ljubinju, Nevesinju, Bileći, Gacku i Berkovićima. Savo Minić najavljuje krivične prijave.

"Mogu da najavim da će biti podnešene krivične prijave protiv svih onih koji su učestvovali u ovoj aktivnosti. Sve radnje koje radi MUP i Republički inspektorat su u završnoj fazi. Ono što predstavlja poražavajuću činjenicu da pojedini ljudi koriste ovakve, možemo slobodno reći nesreću, da na taj način pribavljaju sebi korist. Mi ćemo svakako morati preudzeti određene mjere i prema licima koja su te svinje kupovali, a da prije toga nisu provjerili, znali", kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Osumnjičeni za ubistvo inspektora predati Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina

Osumnjičeni za ubistvo inspektora predati Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina

Dok je bolest tek stigla u Hercegovinu, u ministarastvu vijećaju da u nekim regijama poput Semberije i Lijevče polja, relaksiraju mjere. Za sad je kažu i Hercegovina pod kontrolom. 

"To su 24 imanja koja su obiđena. Ukoliko dobijemo mi kroz istrage da postoje još neka imanja i ta imanja će biti obiđena , ali moram da kažem da kompletna veterinarska služba je na terenu i drži situaciju apsolutno pod kontrolom  i nema mjesta nikakvoj panici", kaže Negoslav Lukić, koordinator Resora za veterinarstvo. 

Motociklista povrijeđen u Banjaluci: Preticao mercedes pa pao na asfalt

Motociklista povrijeđen u Banjaluci: Preticao mercedes pa pao na asfalt

Svi farmeri i prevoznici za transport svinja treba da imaju uvjerenje da su životinje zdrave, tj. nezaražene. Svi oni koji se ne budu pridžavali takvih pravila, a inspekcija ili policija ih uhvati, platiće kazne i dobititi krivične prijave.  

"Za pravno lice kazna je od 3.000 KM do 9.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu je 500 KM do 1000 KM, za samostalnog preduzetnika 1000 KM do 3.000 KM i za fizičko lice 500 KM do 1.500 KM", kaže Vladimir Milijević, glavni Republički veterinarski inspektor.

Sve veterinarske organizacije,  imaće obavezu popisa svih životinjaa. Rok da obave ovaj posao im je 15. novembar. Nakon toga nijedan poljoprivredni proizvođač čije svinje  ne budu propisno obilježene i ne budu imale  uvjerenje o zdravstvenom stanju,  neće imati pravo na naknadu štete, niti će ponovo moći da imau životinje na zaraženim farmama. 

Pratite nas i putem Vibera