"Prekinimo ćutanje"

Trećina žena smještenih u sigurnoj kući bilo izloženo seksualnom nasilju

  • 25.05.2021. 14:39

Predstavnici Udruženja građana "Budućnost" održali su danas u Modriči uličnu akciju "Prekinimo ćutanje", s ciljem ohrabrenja žena i djevojčica da prijave krivično djelo seksualno nasilje, uključujući i silovanje.

Stručni saradnik za ekonomsko osnaživanje u Udruženju građana "Budućnost" Ana Cvijanović rekla je da je akcija organizovana u okviru kampanje za podizanje javne svijesti o problemima i potrebama žrtava seksualnog nasilja u BiH, koju podržava Švedska vlada.

"Istraživanja pokazuju da je u BiH svaka treća žena tokom života bila žrtva seksualnog nasilja, koje je u većini slučajeva počinila osoba iz bliskog okruženja ili poznavalac žrtve", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je navela da je Udruženje građana "Budućnost" današnju akciju organizovalo u saradnji sa Fondacijom "Lara" iz Bijeljine i Fondacijom lokalne demokiratije iz Sarajeva.

Cvijanovićeva je rekla da je od ukupnog broja žena smještenih u Sigurnu kuću u Modriči, koja radi u okviru Udruženja "Budućnost", čak 30 odsto bilo izloženo seksualnom nasilju.

"U prošloj godini je Sigurna kuća pružila utočište za 58 osoba, od kojih šest sa prostora Modriče", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je trenutno u Sigurnoj kući osam žena i djevojčica.

Aktivisti "Budućnosti" su građanima dijelili promotivni letak sa porukama kampanje "Prekinimo ćutanje", u kojem se traže oštrije kazne za počinioce seksualnog nasilja, usklađivanje domaćih krivičnih zakona sa istanbulskom konvencijom u definiciji krivičnog djela silovanja, promjena prakse opravdavanja i amnestiranja seksualnih nasilnika, socijalna i zdravstvena zaštita, te pristup pravdi za žrtve i otvaranje kriznih centara za žrtve silovanja.
 

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина