Svjedoci strahuju za sigurnost

Tužilaštvo traži produženje mjera zabrane za Dudakovića

  • 31.10.2018. 19:05

Atifu Dudakoviću i optuženim pripadnicima Petog korpusa, takozvane Armije BiH, trebalo bi oduzeti putne isprave i zabraniti pristup svjedocima na udaljenost od stotinu metara. Stav je to Tužilaštva BiH, koje je zatražilo strože mjere zabrane za Dudakovića i ostale.

Tužilastvo, nakon potvrđivanja optužnice, najviše brine zbog mogućeg uticaja na svjedoke, jer je veliki broj na saslušanju rekao da strahuje za svoju, ali i bezbjednost porodice.  Od  447 svjedoka, koliko će ih biti saslušano, čak 16 njih već imaju status zaštićenog. Tužilaštvo traži i zabranu napuštanja mjesta prebivališta optuženim u predmetu Dudaković.  

"Kako obaveza svjedočenja za svjedoke, ne završava u fazi istrage, već upravo pred sudom na glavno pretresu, to postoji opravdana bojazan da bi optuženi mogli, vršiti uticaj na svjedoke, da promjene svoj iskaze, date u istrazi, te na taj način, ometati rad pravosudnih organa", istakla je Vedrana Mijović, tužilac Tužilaštva BiH. 

Neke od mjera zabrane već su na snazi, a Tužilaštvo traži da se Dudakoviću i ostalim zabrane istupi u medijima, u vezi sa procesom koji bi uskoro trebalo da počne. 

I tu je odbrana negodovala, a pojedini advokati Dudakovića su uporno u sudnici nazivali herojem. Optužnica ga, zajedno sa još 16 pripadnika Petog korpusa, tereti za 300 ubistava, najviše srpkih civila, uglavnom starijih, i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Dudakovićev advokat Asim Crnalić nada se brzoj odluci suda u vezi sa mjerama zabrane. 

"Očekujem da neće prihvatiti prijedlog Tužilaštva, da se odrede nove mjere zabrane, posebno mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja. Čuli ste obrazloženja u sudnici", istakao je Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića.  

Tuzilaštvo je tražilo da se neki od optuženih dva puta javljaju policijskim upravama, a oduzimanje putnih isprava je neophodno, jer veliki broj optuženih živi u blizini granice sa Hrvatskom, navodi se u prijedlogu za produženje mjera zabrane. 

Neki od optuženih rade u inostranstvu, ali u njihovo ime advokati tvde da nema razloga za strah, jer nemaju namjeru da bježe. Jedan od optuženih danas se nije pojavio u sudnici, a sudija je upozorio da se izostanci ubuduće neće tolerisati. Husein Balagić nije došao, jer navodno nije dobio poziv suda. Sada će morati da dostavi tačnu adresu, gdje će mu ti pozovi biti upućeni, a u slučaju da se ne odazove u sud BiH, mogao bi da bude i priveden.  

"Rekao je, ja nisam dobio poziv, ja neću doći, dok god od suda ne dobijem poziv, dakle sud je morao obaviti ovu raspravu bez obzira što nije bio prisutan", istakla je Nihada Buturović, advokat Husieni Balagica.

Optužnica Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa tereti za zločine protiv čovječnosti na području opština Petrovac, Ključ, Krupa, Sanski Most i ratni zločin u Bihaću i Cazinu. 

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za ostalim ubijenim još se traga. Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem na stotine svjedoka, i šest stručnih vještaka i prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala. Sud BiH potvrdio je optužnicu 24. oktobra.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм