Убиство Крунића: Да ли ће суд имати пара за 3Д реконструкцију!?

Суђење за убиство Славише Крунића и његовог тјелохранитеља Жарка Павловића кренуло је испочетка и пред судом је поново саслушан једини преживјели из службеног џипа ”Сектор секјуритија” Горан Илић, чији је исказ оспорен пред Врховним судом Републике Српске.

Извјесно да је да ће у поновљеном поступку бити урађена и реконструкција злочина. Међутим, није познато  да ли ће то бити обична или 3Д реконструкција, што ће по свему судећи зависити од тога да ли ће суд имати новца за тако скупоцјено вјештачење.

За злочин су оптужени Бенеди Ђукановић, Емилио Балдо, који се терете за планирање и организовање убиства, те Родољуб Гајић којем се на терет ставље помагање у злочину. У свему је учествовао и Жељко Ковачевић који је убијен у размјени ватре са Илићем.

Пуцано са десне стране дијагонално

Илић је у судници поновио ранији исказ наводећи да је он возио џип када је у близини Крунићеве викендице видио два бљеска с десне стране, а онда је усљедила пуцњава.


”Бљеске сам видио дијагонално, са десне стране. Нисам их видио с приједа или са лијеве стране. Били су око пет метара размакнути један од другог. Настао је хаос, чуо се лом, стакло је падало. Сагнуо сам се према волану и рукама покрио лице. Погођен сам у главу, оба кољена, руку. Све повреде сам 100% задобио у возилу”, рекао је Илић.

Ево зашто је укинута пресуда за убиство Крунића

Ево зашто је укинута пресуда за убиство Крунића

Након што је пуцњава стала отворио је врата и испао из возила. Пузао је до задњег дијела џипа и на низбрдици угледао двије силуете. Репетирао је пиштољ и према њима испалио 15 метака, колико је имао у оквиру. Узвратили су му с кратким рафалом, који је погодио задњи дио џипа. Након тог Илић је отворио задња врата и каже да је Крунић био наслоњен на десну страну између сједишта и штока. Повукао га је ка сједишту и видио да је мртав. Поново је сјео на мјесто возача, увјерио се да је и сувозач Павловић мртав, те се одвезао према викендици. Тврди да џип није био угашен и да је аутоматски мјењач све вријеме био у положају ”Д” (drive). Ауто се зауставило, али није могао да се изјасни да ли је у том хаосу стиснуо кочницу.

Пиштољ одбацио јер је остао без метака

Ђукановићев бранилац Татјана Савић указала му је да је први пут рекао да је пуцано с десне стране дијагонално, а свједок каже да је на то мислио када је ранио помињао само десну страну. Раније је наводио да је ”поново стартовао возило”, али је појаснио да га није палио, већ само стиснуо гас. Указала је и да је први пут рекао да је, док је вожен у Хитну помоћ, угледао тијело уз пут, а Илић је рекао да га раније то нико није ни питао. 

Presuda za ubistvo Krunića: Đukanoviću 40 godina zatvora, Gajiću 20, Baldo oslobođen

Presuda za ubistvo Krunića: Đukanoviću 40 godina zatvora, Gajiću 20, Baldo oslobođen

Будући да су вјештаци тврдили да је нерационално да обучене особе, попут заштитара, одбаце пиштољ у таквој опасности Илић је на питање одбране истакао да од пиштоља више није имао користи, јер је испуцао све метке, а други оквир није имао. Тврди да није ни размишљао о томе да узме оружје од Павловића.

”Зашто нисте само отишли”, питала је Савић.

”Због опасности”, одговорио је Илић.

”Значи изашли сте из аута да се додатно изложите опасности”, саркастично је добацила Савић.

Утврђивано да ли је лијевак или дешњак

Илић је одговарао на све могуће ситнице који су занимали одбрану и судско вијеће. Судија Бранимир Јукић замолио је свједока да се потпише на папиру лијевом и десном руком, како би неспорно утврдио да ли је дешњак или лијевак. Тај папир је увео у спис као доказ суда.

Јукић је нагласио да ће се у наставку суђења морати радити реконструкција догађаја и објаснио је свједоку да ће он, као једини очевидац, морати да показује све што вјештаке буде интересовало и свједок је рекао да им стоји на раслогању.

Засада није познато када ће реконструкција бити рађена, будући да суд има потешкоће да пронађе одговарајуће вјештаке који то све могу да ураде и у 3Д приказу, како је то одбрана раније тражила, а што и Врховни суд Републике Српске сматра потребним како би се отклониле нејасноће.

3Д реконструкцију не ради нико у БиХ

Јукић је појаснио да у БиХ нико не ради ту врсту реконструкције, али је пронашао фирму у Новом Саду ”Центар за форензичка истраживања” и њеног власника Ненада Шипку која се тиме бави, али се не налази на листи вјештака. Одбрана сматра да би вјештачење требало повјерити вјештаку Војину Маштруку из Загреба, који је у првостепеном поступку и оспоравао наводе оптужбе о начину на који је пуцано. Савићева је нагласила да он има боље референце, те да је дупло јефтинији од Шипке. Међутим, Јукић је нагласио да Маштруку неће повјерити то вјештачење, наводећи да је Шипка вјештачио убиство двојице војника на Топчидеру, те још неке случајеве у Србији.

Одбрана тврди да је Крунић убијен изнутра, а да је пуцњава на возило инсценирана

Одбрана тврди да је Крунић убијен изнутра, а да је пуцњава на возило инсценирана

Судско вијеће је инсистирало и да Савићева појасни како се 3Д реконструкција разликује од уобичајене, а она је појаснила да се све снима скенереом и даје приказ догађаја. Чланови судског вијећа су говорили да такво вјештачење још нису видјели у БиХ, али је Савићева навела да су рађена у два предмета. Незванично сазнајемо да се радило случају убиства навијача Сарајева Ведрана Пуљића у Широком Бријегу, те случају пуцњаве у кафићу у Тузли.

”Не знам ни да ли суд има новца да наложи 3Д реконструкцију, због чега сам послао упит предсједници суда”, рекао је Јукић, наводећи да ће бити вјештачени трагови крви из џипа, те да је наложено и медицинско вјештачење.

Улетиловић вози брже од Јукића

Тужилац Сњежана Петковић најавила је да ће у погледу доказивања кривице Емилиа Балда тражити од вјештака МУП-а Републике Српске и крим техничара да се просјечном брзином аутомобилом одвезу од кафића ”Алабама” до мјеста гдје је нестао сигнал са Балдиног мобилног телефона. Одбрана је на то приговарала, наводећи да на вријеме те вожње може утицати више фактора.

Ни судском вијећу није било јасно шта ће се тиме доказати па су упитали тужиоца, шта ће радити техничар?

”Возити ауто”, одговорила је Петковић.

Татјана Савић указала је да је тужилац, док је износила приједлог користила термине ”да се отприлике утврди” и ”можда”, наводећи да сви знају како то пред судом заврши.

”Знамо, зато је Балдо ослобођен кривице”, рекао је Јукић.

Он је указао тужиоцу и да термин ”просјечна брзина” није исти за њега или рецимо члана судског вијећа Драгана Улетиловића.

”Улетиловић је млађи и вози брже”, пластично је објаснио Јукић.

Датум наставка суђења није заказан и то ће бити учињено након што суду буду достављени налази првих вјештачења.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.