Врховни суд

Укинута пресуда за убиство Славише Крунића!

Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду за убиство власника ”Сектор секјуритија” Славише Крунића, његовог тјелохранитеља Жарка Павловића и покушаја убиства возача Горана Илића и предмет вратио на ново суђење Окружном суду у Бањалуци, потврђено је за АТВ.

Оптужени су Бенеди Ђукановић и Родољуб Гајић, који су првостепеном пресудом били осуђени на 40, односно 20 година затвора, те Емилио Балдо који је ослобођен кривице.

Одбрана тврди да је Крунић убијен изнутра, а да је пуцњава на возило инсценирана

Одбрана тврди да је Крунић убијен изнутра, а да је пуцњава на возило инсценирана

”Судско вијеће је уважило жалбе Републичког јавног тужилаштва, али и бранилаца оптужених. Првостепена пресуда је укинута и предмет је враћен на ново суђење Окружном суду у Бањалуци”, рекла је за АТВ Јелена Деспотовић, секретар Врховног суда Републике Српске.

Presuda za ubistvo Krunića: Đukanoviću 40 godina zatvora, Gajiću 20, Baldo oslobođen

Presuda za ubistvo Krunića: Đukanoviću 40 godina zatvora, Gajiću 20, Baldo oslobođen

Након одлуке, суд је оптуженом Ђукановићу и Гајићу продужио мјеру притвора, док ће се Балдо бранити са слободе.

Првостепеном пресудом Ђукановићу је изречена највећа казна у историји правосуђа Српске од реформе 2003. године. За тешко убиство изречена му је казна од 39 година затвора, а за недозвољено посједовање аутоматске пушке осуђен на двије године, што је обједињено у јединствену од 40 година затвора. Гајић је осуђен за помагање у убиству, а Балдо ослобођен за учешће у злочину.

У првостепеној пресуди се наводио да је Ђукановић је био директан извршилац убиства, заједно са Жељком Ковачевићем, који је убијен у размјени ватре са преживјелим Илићем. Гајић, који је радио у обезбјеђењу Крунићеве дјеце и супруге, злочин је помогао тако што је Ковачевићу открио детаље о Крунићевом кретању, пратњи, начину обезбјеђења, наоружану које су тјелохранитељи носили…

Крунић и Павловић су убијени 22. априла 2019. године на локалном путу у Гламочанима код Бањалуке. Изрешетани су у "тојоти ленд крузер” на путу за Крунићеву викендицу, у којој је његова породица боравила због реновирања стана, што су и убице знале.

Када је возило успорило на путу, убице су са двије стране отвориле рафалну паљбу ка аутомобилу. Из једне пушке испаљено је најмање 20, а из друге 16 метака. Крунића је више хитаца погодило у главу, а Павловића у грудни кош и обојица су на мјесту остали мртви. Илић је рањен у оба кољена и руку. Тако рањен је испао из аута и из пиштоља "глок 17" испалио читав оквир ка нападачима и притом убио Ковачевића, који је погођен у бутину и умро је усљед искрварења.

Осим високих затворских казни, првостепеном пресудом суд је усвојио и одштетни захтјев породице убијеног Крунића, по којем су двојица осуђених дужни да им на име душевног бола солидарно исплате 100.000 КМ. Тачније, по 20.000 КМ за његово четворо дјеце и супругу Тамару Крунић.

С друге стране Павловићева удовица Татјана и њихов син су са одштетним захтјевом тада упућени на парницу јер, како је образложено, суду нису достављени сви потребни докази о брачном статусу, родни лист дјетета и други потребни подаци. Рањени Горан Илић суду уопште није доставио одштетни захтјев.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)