Veći pritisak

Vršnjačko nasilje u školama

  • Извор: АТВ
  • 17.02.2022. 19:12

Žrtva vršnjačkog nasilja nije bila, ali je ružni komenatri na interentu nisu zaobišli, priča Ivana Šušak. Ova učenica dobojske Medicinske škole sa tim se izborila uz pomoć porodice. Svjesna je odakle uvrede dolaze, pa su je zato i manje pogađale.

"Okretanjem sebi, i razumijevanjem da to dolazi iz nezadovoljstva sobom, možda smanjene pažnje iz porodice ne smeta mi, lično", rekla je Ivana Šušak, učenica Medicinske škole.

Mnogi učenici prozivke na internetu teže podnose. Dijeljenje privatnih slika i informacija, izazvalo im je ozbiljne probleme. 

"Nisu smjeli da imaju nijednu društvenu mrežu, plašili su se da izađu vani, plašili su se šta bi moglo da bude poslije toga jer su dobijali razne poruke prijetnje", rekla je Tijana Katanić, učenica Medicinske škole.

Važno je sve na vrijeme prepoznati, kažu psiholzi. Dodaju da treba  biti svjestan i posljedica te vrste nasilja.

"Ono je opasno zato što  je prisutno 24 sata i problem je što ima pored toga postoje grupe koje vrše, ali ima i puno posmatrača, tako da je to dijete izloženo velikom broju djece ili mladih koji to prate", rekla je Mladenka Milanović, psiholog Centra za mentalno zdravlje Doboj.

Pritisak je zato veći, pa žrtve gube samopouzdanje, mijenjaju ponašanje, čak izbjegavaju i školu. Nasilje tog intenziteta Medicinska škola ne bilježi, ali uz sajber nasilje, primjećuju i verbalno, koje je kažu, prisutnije u višim razredima.   


  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм