ОЈТ Бањалука

Вучић плаћао крстарења и неизвршене послове: Оптужен за штету од 304.000 КМ

Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци подигло је оптужницу против Душка Вучића (42) из тог града због сумње да је радећи као извршни директор Удружења грађана ”Агенција за сарадњу, едукацију и развој” (АЦЕД) оштетио то Удружење за 304.000 КМ.

Оптужницом, коју је потврдио Основни суд у Бањалуци, Вучићу су на терет стављено више кривичних дјела злоупотреба службеног положаја, фалсификовања или уништавања службене исправе и утаја.

”Оптужени је као службено лице, у више наврата искористио своја овлаштења и себи и другима, прибавио имовинску корист која прелази износ од 10.000 КМ. У више наврата је у пословну исправу унио неистините податке и у намјери да себи прибави противправну имовинску корист присвојио туђе покретне ствари које су му повјерене, а чија вриједност прелази 50.000 КМ”, саопштило је ОЈТ Бањалука.

Оптужница је подијељена у пет тачки. Првом тачком описано је осам наводних злоупотреба које се односе на то да је Вучић располагао новцем Агенције за сарадњу, едукацију и развој, те га је немилице користио за плаћање трошкова путовања. Међутим, рачунима није оправдао трошкове у износу од 55.000 КМ.

На терет му се ставља и да је појединим уговорима потписивао предсједника Скупштине удружења и таквим фалсификованим уговорима себи је исплати 25.519 КМ за послове који никада нису извршени. Оптужен је и да је закључио 11 уговора о ауторском дјелу којима је другима прибавио корист од 71.951,99 КМ за послове који нису извршени. Са П.Б. је закључио уговор о раду преко кога јој је исплатио 24.384 КМ, а да она није обављала никакве послове у Удружењу нити је икада долазила на посао у њихове канцеларије.

Оптужен је и да је платном картицом Удружења платио предрачун туристичке агенције у износу од 4.094 КМ за крстарење грчким острвима за П.В. и П.Д., те да је наложио плаћање четири аутомобилске гуме од стране М.Б. за износ од 951 КМ.

Друга тачка оптужнице односи се на куповину аутомобила ”шкода кодиак” у износу од 74.000 КМ за потребе друге фирме. Трећом тачком на терет му се ставља преко рачуна Удружења авансно платио најам стана у Београду за 43.000 КМ који је његово власништво. Новац је уплаћен на његов рачун, а потом пребачен на девизни рачун друге фирме.

Четвртом тачком оптужен је да је, како би себи обезбједио новчани депознат, а ради обезбјеђења потраживања по основу Уговора о дургорочном стамбеном кредиту са рачуна Удружења себи одобрио исплату од 30.500 КМ. Петом тачком на терет му се ставља да је присвојио ”шкоду кодиак”, рачунаре, рачунарску опрему вриједне око 85.000 КМ, власништво Удружења, као и њихов печат.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)