Гранична полиција

За три дана више од 400 миграната: Појачан прилив на прелазима Изачић и Велика Кладуша

  • Извор: АТВ
  • 12.10.2023. 16:03

Највећи број прелазака миграната регистрован је на граничним прелазима Изачић и Велика Кладуша, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Како је наведено у саопштењу, од почетка године спријечено је више од 4.200 особа приликом покушаја преласка државне границе.

Више од 400 миграната спријечено је за посљедња три дана у покушају незаконитог преласка државне границе, а највише их је из Марока, Авганистана, Пакистана, Турске, Бангладеша и други. 

"Највећи број особа затечених у незаконитом преласку, након обраде, смјештени су у прихватном мигрантском центру ЛИПА у Бихаћу, док се угрожене категорије особа (жене, дјеца, малољетници) смјештају у камп Борићи“, стоји у саопштењу Граничне полиције БиХ.

Како су навели из Граничне полиције, њихови припадници помажу радницима граничних прелаза Велика Кладуша и Изачић у спречавању незаконитих прелазака државне границе, пресијецања мигрантских рута те откривања и процесуирања особа које се баве кријумчарењем миграната. 

"На терену, гдје је највећи миграцијски притисак, предузимају се сложене мјере и радње уз примјену свих расположивих материјално-техничких средстава у заштити државне границе. Иако су људски ресурси ГПБиХ лимитирани, полицијски службеници Граничне полиције професионално и успјешно спроводе активности на спречавању незаконитих миграција, а на мјестима гдје је забиљежен највећи број незаконитих миграција, распоређени су припадници Граничне полиције из других станица“, рекао је директор Граничне полиције БиХ Мирко Купрешаковић.

Како је додао, током спровођења појачаних активности на подручју Велике Кладуше и Изачића, подршку Граничној полицији БиХ пружају и службеници Службе за послове са странцима - Теренски центар Бихаћ, као и хуманитарне организације ИОМ и "CWS“ те МУП УСК. 

"Гранична полиција БиХ наставља континуирано радити на активностима везаним за незаконите миграције, улажући максималне напоре и сва расположива средства у заштиту државне границе“, закључено је у саопштењу.

Обезбијеђени милиони за поједине грађане Српске - почиње исплата

Обезбијеђени милиони за поједине грађане Српске - почиње исплата


Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.