Granična policija

Za tri dana više od 400 migranata: Pojačan priliv na prelazima Izačić i Velika Kladuša

  • Izvor: ATV
  • 12.10.2023. 16:03

Najveći broj prelazaka migranata registrovan je na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Kako je navedeno u saopštenju, od početka godine spriječeno je više od 4.200 osoba prilikom pokušaja prelaska državne granice.

Više od 400 migranata spriječeno je za posljednja tri dana u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, a najviše ih je iz Maroka, Avganistana, Pakistana, Turske, Bangladeša i drugi. 

"Najveći broj osoba zatečenih u nezakonitom prelasku, nakon obrade, smješteni su u prihvatnom migrantskom centru LIPA u Bihaću, dok se ugrožene kategorije osoba (žene, djeca, maloljetnici) smještaju u kamp Borići“, stoji u saopštenju Granične policije BiH.

Kako su naveli iz Granične policije, njihovi pripadnici pomažu radnicima graničnih prelaza Velika Kladuša i Izačić u sprečavanju nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata. 

"Na terenu, gdje je najveći migracijski pritisak, preduzimaju se složene mjere i radnje uz primjenu svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice. Iako su ljudski resursi GPBiH limitirani, policijski službenici Granične policije profesionalno i uspješno sprovode aktivnosti na sprečavanju nezakonitih migracija, a na mjestima gdje je zabilježen najveći broj nezakonitih migracija, raspoređeni su pripadnici Granične policije iz drugih stanica“, rekao je direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković.

Kako je dodao, tokom sprovođenja pojačanih aktivnosti na području Velike Kladuše i Izačića, podršku Graničnoj policiji BiH pružaju i službenici Službe za poslove sa strancima - Terenski centar Bihać, kao i humanitarne organizacije IOM i "CWS“ te MUP USK. 

"Granična policija BiH nastavlja kontinuirano raditi na aktivnostima vezanim za nezakonite migracije, ulažući maksimalne napore i sva raspoloživa sredstva u zaštitu državne granice“, zaključeno je u saopštenju.

Obezbijeđeni milioni za pojedine građane Srpske - počinje isplata

Obezbijeđeni milioni za pojedine građane Srpske - počinje isplata


Pratite nas i putem Vibera