ПУ Бањалука

Запљене велике, а оштре казне изостају

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2023. 19:20

297 особа за 10 мјесеци ухапшено је због дроге - подаци су то Полицијске управе Бањалука.

Њих 53 због кривичног дјела, а 244 због прекршаја. У том периоду спроведено је девет акција у којима је заплијењено више од 11 килограма марихуане, два килограма кокаина, али и веће количине хашиша, спида и екстазија. 

Без обзира на велике количине запљене, оштре казне изостају. Па су тако на примјер Милан Ђукић и Борис Павловић, код којих је пронађено укупно пет килограма дроге, како сазнајемо, осуђени на по годину затвора. Ријеч је о акцијама кодног назива "Модус" и "Поло" у којима су одузети наркотици, новац, али и оружје. 

Само у акцији "Поло“ пронађено је више од 60.000 КМ и комплента лабораторија за  производњу дроге. 

"У оквиру ове акције пронађено је око 1.300 грама  марихуане, oко 550 грама хашиша, 45 грама кокаина. Пронађено је и наоружање и муниција. Такође, пронађена је и лаборатирија за узгој и производњу дрога“, каже начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић.

Кокаин, новац, марихуана, заплијењени су у акцији "Модус“. Међутим, казна за све то је једна година.

"Што се тиче оперативне акције кодног назива 'Модус' она је реалзивана у фебруару, и ту је лишено слободе једно лице, заплијењено је око три килограма марихуане, 128 грама кокаина. Пронађено је и око 2.000 КМ и око 1.400 евра“, каже начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић.

О каквим казнама је ријеч познато је и правницима. Међутим, кажу, није само проблем у репресији него и у превенцији. Том проблематиком треба сви да се више позабаве и то на вишим нивоима, јер за дрогом све чешће посежу и малољетници. 

"Репресија јесте ефикасна мјера али се углавном кажњавају овисници а никако ко је извршио промет и производњу и ти овисници који буду годину-двије у затвору изађу поново, употребљавају дрогу они су понављачи и опет ми њих кажњавамо, међутим, нема једне синхронизоване активности друштва у спречавању те друштвене појаве“, каже адвокат Мирко Дабић.

Да на спречавању ради полиција, показују њихови резултати. Појачане су акције, па је зато већи и плијен. Међутим, горак укус оставља то што су им ухапшени добро познати од раније, јер након кратке или откупљене казне, наставе само гдје су стали. 

Пратите нас и путем Вибера