Убиство полицајаца

Жижан пријетио свједоку ријечима: ”Полупаћу ти сва возила и главу разбити”

  • Извор: Аваз
  • 12.02.2024. 14:50

Саслушањем тројице вјештака пред Вијећем Кантоналног суда у Сарајеву настављено је суђење Сави Маринковићу, Александру Мацану и Марку Трифковићу Жижану, оптуженима за убиство припадника МУП-а Кантона Сарајево Адиса Шеховића и Давора Вујиновића 26. октобра 2018. године на Алипашином Пољу.

Истражилац СИПА-е Ирхад Кос направио је два налаза. Први се односи на вјештачење мобилног телефона Маринковићеве мајке Весне Маринковић и њене бивше снахе Божане Савић, пише Аваз.

Оптужени слао поруке

Издвојена је вибер комуникација од 28. децембра 2018., гдје Божана обавјештава Весну да је звала Саву, али да јој се не јавља, те констатује да није понио телефон. Весна одговара да је Сава говорио да ће на пут, те касније обавјештава Божану да се Сава јавио и да је на Палама.

У судници је приказана и комуникација између Божане Савић и Саве Маринковића. Он обавјештава Божану 1. јануара 2019. да је рањен Милош Остојић , а 2. јануара да је умро, те да је он у кући код Остојића и да је сахрана сутрадан, 3. јануара 2019. године. Тужитељица Шеила Хељић је појаснила да су базне станице ових датума регистровале криптовани телефон који је користио Скај апликацију, а за који Тужилаштво тврди да су га користили оптужени приликом убиства полицајаца, евидентиран на подручјима гдје се налазио Маринковић.

Оптужени Маринковић је казао да је слао поруке толефоном који није криптован.

У другом налазу Кос је вјештачио УСБ одузет од Жељка Приморца, а на њему је снимљен разговор од 29. јула 2020. између свједока Игора Шимића и оптуженог Марка Трифковића Жижана који му је брутално пријетио након давања исказа у СИПА-и. У разговор се укључивао и Марко Чепо.

Игор Шимић је потврдио да је Жижан био у Грудама у вријеме када је регистрован криптовани телефон.

Полупаћу ти сва возила и главу разбити

- Ј..... ти сву дјецу клошару један. Јеси ли ти свјестан шта си урадио. Ј.... ти мајку шмекерску. Зови на Палама кога хоћеш да видим шта ће бити. Полупаћу ти сва возила и главу разбити. Мене мурија не плаши, а ти ћеш видјети како ћеш проћи”, пријетио је између осталог Трифковић.

Маринковићев и Трифковићев бранилац су уложили приговор релевантности на овај налаз. Трифковићев адвокат Дражен Зубак је казао да Жижан није оптужен за угрожавање сигурности.

Вјештак Азиз Ковачевић вјештачио је дијелове возила који су пронађени код викендице на Палама. Дијелови су на себи имали гареж, што имплицира да су били запаљени. Ковачевић је утврдио да већина дијелова одговара возилима ”фолксваген” концерна, а првенствено за Сеат и Ауди.

Возило растављено и запаљено

Од осталих предмета издваја се цријево за прелијевање горива, за који је вјештак утврдио да се производи у Шпанији за концерн ”фолскваген”, а претежно за возила Сеат. На питања одбране вјештак је навео да се ово цријево користи за све врсте Сеата, те да се не може изјаснити којем моделу је припадало.

Мацанов бранилац, адвокат Душко Томић, казао је да је његов клијент детаљно описао гдје је возило (Сеат Леон оп. а) растављен и запаљен.

”Сва тројица су га раставили и то је истина”, казао је Томић.

Процесор испод хаубе

Вјештак Мирхан Бешлија је вјештачио електронски уређај (процесор возила) који је пронађен 30. децембра 2021. годоне у Кочевику на Палама. Бешлија је утврдио да је саставни дио Голфа 6. Појаснио је да се тај дио користи у крађи возила, јер га користе заједно с такозваним декодером и специјалним кључем, те да се њиме углавном краду ”фолксваген” возила, међу којима је и Голф 6, те Шкоде и возила Сеат. Вјештак је потврдио да за такав начин крађе углавном раде двојица, јер један под хабу мора поставити процесор.

Адвокат Томић је поново више коментирао него питао.

”Првооптужени је био стражар, он зна око митрељеза. Мој клијент је тачно све описао и све се поклопило. Он је шрафцигером откључавао и чекао када ће Жижан поставити процесор испод хаубе. Ви описујете баш како се догодило. Мој клијент је рекао гдје је тај процесор и служба је то нашла”, казао је Томић.

Он је тражио да се процесор распакује и покаже оптуженом Мацану што је и урађено.

”Чини ми се да је то тај”, казао је Мацан.

Наставак суђења заказан је за 20. фебруар.  

Фото: Судска полиција Федерације БиХ

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!