Никола Плећаш

Легендарни кошаркаш: Због српског поријекла нисам могао да добијем посао

  • Извор: Курир
  • 23.09.2023. 11:44

Легенда југословенске кошарке, Никола Плећаш, открио је да је својевремено добио позив од тадашњег предсједника Србије Бориса Тадића да се пресели из Хрватске у Србију.

Један од најбољих хрватских кошаркаша у историји, прослављени ас Никола Плећаш, у интервјуу за "Завидавање", новинара Ладе Томичића истакао је да је због свог српског поријекла 90-их година био одбачен у Хрватској.

Популарни "Свети Никола" са репрезентацијом Југославије освојио је седам медаља на великим такмичењима. Прву медаљу са националним тимом освојио је 1968. године на Олимпијским играма у Мексику (сребро), а био је и члан генерације која је у Љубљани 1970. године постала првак свијета.


Ко највише зарађује у БиХ: Њихове плате недосањани сан за многе

Ко највише зарађује у БиХ: Њихове плате недосањани сан за многе

На питање новинара да ли је истина да је имао проблема због свог српског поријекла, Плећаш је отворено рекао:

"Седамдесетих година ме прозивају Свети Никола, никоме то није сметало. Од 90-их не могу да пронађем никакав посао, 14 година сам без посла, што значи да је некоме то сметало. Јако су ми замјерили што сам 1991. године прихватио да будем шеф струке у Борцу из Бањалуке. То ми и дан данас приговарају и пребацују, а не пребацују то да нису хтјели да ми дају посао 14 година", искрен је био Плећаш.

Хрватски новинар замолио је Плећаша да прокоментарише позив бившег предсједника Србије Бориса Тадића да се пресели у Београд.

"Ја имам доста велику породицу и са моје и са женине стране и бојазан да ће се то политички, па и физички одразити на особе које су у контакту са мном је један од основних разлога због којих нисам пристао да се преселим у Београд и да добијам новац који је дупло већи него овај што данас добијам од нашег Минстарства за спорт", открио је легендарни ас.


У наш регион стиже жута, крвава или блатна киша: Шта је то

У наш регион стиже жута, крвава или блатна киша: Шта је то

Хрватски новинар подсјетио је да су у Загребу 90-их Срби доживљавали разне страхоте, да су страдавали ни криви ни дужни, па је питао Плећаша да ли му је популарност помогла да прође боље од просјечног човјека српске националности.

"Ја вјерујем да је моја популарност и моје име утицало на то да имам одређени мир. Нисам имао никаква физичка малтретирања, људи су са мном нормално разговарали. Међутим, очито се то одразило на начин да нисам могао да добијем посао", рекао је.

Присјетио се Плећаш и своје родне Лике.

"Родио сам се у Брувну у Лици и морам признати да је тамо сада пустош. Има доста кућа које су напуштене, које нису обновљене... Ми смо помогли као фамилија да се наша кућа обнови, нисмо чекали државу. Била је девастирана, било је јако ружно. Дошли смо трећи дан након Олује и нашли убијену стоку, затворене псе... Та кућа није била на путу војске. Ја у шали волим рећи да је то било 'ослобођење'", каже Плећаш.

"Ослободили су вас свега што сте имали", констатовао је хрватски новинар.


Пратите нас и путем Вибера