Kvalifikacije

Makedonke bez pobjede 10 godina, a sada spalile nade BiH

  • Извор: Агенције
  • 09.02.2023. 22:40

Sedmi juni 2013. godine i deveti februar 2023. godine su dva posebna datuma za žensku košarkašku selekciju Sjeverne Makedonije.

Naime, u ljeto 2013. godine Makedonke su ostvarile posljednju pobjedu u zvaničnim takmičarskim utakmicama sve do večeras kada su šokirale očajne košarkašice BiH i ostvarile prvi trijumf nakon 10 sušnih godina.

Od pobjede protiv Portugala u kvalifikacijama za Eurobasket 2014. godine (60:56) uslijedilo su čak 22 uzastopne takmičarske zvanične utakmice u kojima su Makedonke doživjele poraze.

U međuvremenu su igrale i nekoliko prijateljskih utakmica u kojima su poslovično imale nešto bolje rezultate.

Selekcija BiH je u prvoj utakmici aktuelnih kvalifikacija još prije dvije godine ostvarila sigurnu pobjedu u Sjevernoj Makedoniji rezultatom 80:64 te se činilo da ni sada neće imati mnogo problema.

Ipak, izabranice selektora Gorana Loje bile su očajne te su sve vrijeme utakmice gubile. Uspjele su se oporaviti u posljednjoj četvrtini, ali ponovo nisu pokazale karakter te su zasluženo poražane od autsajdera na papiru.

Šanse za plasman na Eurobasket sad su u sferi čuda budući da je Zmajicama potrebna pobjeda protiv Njemačke u posljednjem kolu od 40 i više poena razlike. Ovaj susret igra se u nedjelju u KSC Ilidža.


(Foto: KS BiH)

Тагови: