Premijer Crne Gore

Abazović: Petočlana komisija vlade za pregovore o temeljnom ugovoru sa SPC

  • Izvor: Srna
  • 23.06.2022.14:18

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je danas na sjednici Vlade u Podgorici da treba sklopiti ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije, te predložio da petočlana komisija počne posao što prije.

"Uzimamo obavezu, kao država, da im zaštitimo Ustavom zagarantovana prava, to ćemo raditi prema svim vjerskim zajednicama, uključujući crnogorsku pravoslavnu crkvu", rekao je Abazović tokom rasprave o Informaciji o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore.

On je rekao da kulturna dobra Crne Gore štiti zakon, da svi moraju imati isti tretman i da ništa neće biti van Ustava i zakona.

"Petočlana komisija treba da počne rad što prije sa vjerskim zajednicama u množini, i ako bude zahtjeva od drugih vjerskih zajednica, da potpuno identičnim tretmanom, isto se formira radna grupa", naveo je Abazović.

On je dodao da ko god uputi neki zahtjev ili intenciju ili želju da uđe u ovakav aranžman sa državom, postupanje će biti potpuno identično.