Otvaranje

ATV na Pelješkom mostu: "Istorijski dan"

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2022. 19:55

Pellješki most svečano će biti otivoren i pušten u promet večeras u osam časova, most koji spaja jug Hrvatske sa ostatkom zemlje.

Hrvati zato danas kažu da je ovo za njih istorijski dan, pogotovo su srećni stanovnici priobalnih mjesta s obje strane ovog mosta. Kažu da će sada lakše dolaziti do centralnih dijelova Hrvatske, neće morati prelaziti granice i prolaziti kroz BiH.

Da je za Hrvatsku ovo veliki dan dokazuje i to da smo sreli građane iz svihe dijelova Hrvatske koji su došli da vide svečano otvaranje. Izgradnja mosta koštala je oko 400 miliona evra, ali na nju se čekalo nekoliko decenija. Gradnja je trajala četiri godine. 

„Mi stanujemo u Zagrebu, u prolazu smo ovdje i želimo da vidimo otvaranje ovog mosta. Jako puno to znači za našu Hrvatsku, to nam spaja naša dva dijela Hrvatske“, rekao nam je jedan građanin Hrvatske koji je došao na otvaranje.

„Super mi se to čini. Ja nisam odavde i ne putujem ovamo često, ali je super. Drago mi je da ljudi kojima je to potrebno, da imaju. Čekalo se više od 30 godina, ali hvala Bogu da se dočekalo, drago mi je“, kaže nam jedna Hrvatica.

„Nema ništa ljepše, ovo je jedan istorijski događaj. Iz Vikovaca sam jutros u sedam krenuo da bi prisustvovao ovom događaju, stvarno sam sretan, ponosan. Svaki kilometar preko Bosne se isplatio“, kaže građanin iz Vinkovaca.

Oko izgradnje Pelješkog mosta dizala se velika prašina, pa i ona politička. U sve to su se uključili političari iz BiH. Najviše su negodovali stanovnici Neuma, jedinog bh. grada na moru. Kažu da će se sa izgradnjom ovog mosta znatno smanjiti broj gostiju u ovom mjestu. Svi oni koji su išli s juga Hrvatske prema njenom sjeveru morali su da prođu kroz ovaj bh. grad. Neki bi tu možda i ostali i ostavili koju marku, pa su zato najviše negodovali mještani Neuma. 

Mi smo razgovarali s njima i saznali šta kažu danas:

„Lijepo. Biće manje gužvi, rasteretićemo se i sve ok“.

„Ne znam da li će biti manje gostiju, vjerovatno hoće. Oni koji su htjeli doći i Neum oni će doći, ovi koja možda usput stanu, izgubiće te goste koji stanu na dan ili dva da se odmore. To im daje mogućnost da otvore malo veći sadržaj, da ponude gostima da dođu namjenski u Neum“.

Ceremonija otvaranja traje cijeli dan, organizovane su brojne kulturne, zabavne i sportske manifestacije na Pelješkom mostu. Na otvaranje stiže i sami državni vrh Hrvatske ali i više od 500 zvanica. 


Тагови:
  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)