Rastu troškovi

Problemi za Hrvate zbog Pelješkog mosta

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 01.08.2023. 10:56

Cijena izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih puteva na kraju će biti veća između 10 i 12 odsto u odnosu na potpisane ugovore, što znači da će za građevinski dio projekta biti isplaćeno dodatnih oko 40 miliona evra, piše "Jutarnji list".

Prema podacima Hrvatskih cesta, izvođačima radova na Pelješcu do sada je plaćeno 436,8 miliona evra. U tom iznosu je i 22,5 miliona evra dodatnih troškova, odnosno razlike u cijeni u odnosu na prvobitne ugovore o građenju.

Hrvatske ceste potpisale su ugovore o građenju s tri kompanije – kineskom "China road and bridge corporation", austrijskom kompanijom "Strabag" i grčkom kompanijom "AVAX".

Kinezi su gradili most, Austrijanci put od Duboke do Sparagovića, a Grci od Sparagovića do čvora Doli, uključujući i stonsku obilaznicu.

Poskupljenje materijala, pandemija, Ukrajina…

Vrijednost ugovora za most bila je 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, za dionicu puta Duboka – Sparagovići 478,3 miliona kuna, a za dionicu Sparagovići – Doli 511,5 miliona kuna.

Izgradnja mosta i pristupnih puteva trajala je gotovo četiri godine.


Putujete u inostranstvo: Zbog ovih 7 stvari vas mogu vratiti sa granice

Putujete u inostranstvo: Zbog ovih 7 stvari vas mogu vratiti sa granice

U tom periodu došlo je do enormnog poskupljenja građevinskog materijala i radne snage, svijet je poharala pandemija korona virusa, a započeo je i rat u Ukrajini.

Sve je to izvođačima prouzrokovalo veliki rast troškova koji se nisu mogli predvidjeti prilikom predaje ponuda.

Predstavnici Hrvatskih cesta već godinu dana s tri kompanije pregovaraju o prihvatanju opravdanih troškova i do sada su dogovor postigli samo s grčkim AVAX-om, kojem je ukupno plaćeno 79,9 miliona evra.

Grčka kompanije više nema finansijskih potraživanja. Na ime razlike u cijeni plaćeno im je dodatnih 8,3 miliona evra.

Kinezi pokrenuli arbitražni postupak

"Strabag" je osim ugovora za pristupni put potpisao i dodatni ugovor za izgradnju čvora Brijesta vrijedan 47,7 miliona kuna. Do sada im je plaćeno 73,7 miliona eura u što je uključeno i 8,2 miliona dodatnih troškova.

Ali, pregovori oko ukupnog iznosa razlike u cijeni još uvijek nisu završeni.


BiH je već ušla u ekološki dug: Šta je to?

BiH je već ušla u ekološki dug: Šta je to?

Kineskoj kompaniji je za izgradnju Pelješkog mosta do sada plaćeno 283,1 miliona evra, u šta je uključeno i 5,9 miliona evra razlike u cijeni.

Nezadovoljna tokom razgovora o iznosu dodatnih troškova kineska kompanija je pokrenula arbitražne postupke pred Vijećem za rješavanje sporova.

Kako pojašnjavaju u HC-u, ovdje nije riječ o postupku pred arbitražnim sudom, već se postupak sprovodi u okviru ugovora o građenju, piše "Jutarnji".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)