Bivši ambasador Srbije

Božović: Šokiran sam zabranom ulaska u Crnu Goru, želim da verujem da je tehnički problem

  • Извор: Танјуг
  • 26.08.2023. 21:39

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović rekao je da je šokiran time što mu danas nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru i da želi da vjeruje da je u pitanju tehnički problem, kako mu je rekao i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

- Prije svega šokiran sam ovim postupkom granične policije jer sam na osnovu presude crnogorskog suda, i na osnovu odluke MUP kojom je ukinuta ta zabrana, namjeravao da posjetim Crnu Goru i vidim moje roditelje - oca od 89 i majku od 85 godina koje nisam mogao da vidim skoro godinu dana. Rečeno mi je da u sistemu nije sprovedeno uklanjanje te zabrane i da sačekam - rekao je Božović za Tanjug.

Kazao je da je nekoliko sati sačekao i da mu je zatim rečeno da to ne može da se riješi danas, te da očekuje da će to biti izvršeno u najkraćem mogućem roku što mu je, kako kaže potvrdio i premijer Abazović.

- Јavio mi se i premijer Abazović koji je rekao da će to u najkraćem mogućem roku biti završeno i sprovedeno, i ja se nadam da ću u najskorijem roku moći da posjetim svoje roditelje i kuću gdje sam rođen. Zahvalan sam na reakciji države Srbije na današnji rekao bih veoma neprijatan događaj i težak dan za moju porodicu moje roditelje i mene - rekao je Božović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Јakovom Milatovićem, a Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa Abazovićem, podsjetio je Božović.

- Sa obje te najveće adrese je dobijeno apsolutno uvjeravanje da je to završeno po presudi upravnog suda Crne Gore od 7. maja 2023. godine, postupilo je MUP kao drugostepeni organ i uvažilo moju žalbu i mog advokata, ukinulo tu spornu zabranu i nije postojala dakle nijedna prepreka, osim ta kako oni govore tehnička, da se to sprovede u sistemu. Želim da vjerujem da je to u pitanju i da ću u najkraćem mogućem roku moći da posjetim svoje roditelje - rekao je Božović.

Komentarišući dobre odnose Podgorice i Beograda, Božović je rekao da pozdravlja prijedlog predsjednika Vučića za ukidanje svih zabrana ulaska u Srbiju za crnogorske državljane i dodaje da bi to trebalo da bude recipročno praćeno te da se nastavi sa normalizacijom odnosa.

- Iako mi je mnogo teško danas, ne bih želio da se zbog mene narušavaju ti odnosi. Јoš jednom kažem, želim da vjerujem da je tehnička stvar u pitanju, tako sam dobio uvjeravanje od premijera Abazovića, i kako je moj advokat u kontaktima sa državnim organima Crne Gore, vjerujem da će to već naredne nedjelje biti pozitivno riješeno i da ću moći da posjetim rodnu kuću - zaključio je Božović.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)