Жупанијски суд з Загребу

Бранимир Главаш крив за злочине над Србима 1991. године!

  • Извор: 24сата.хр
  • 27.10.2023. 10:41

Гордана Гетош Магдић, Бранимир Главаш, Дино Контић и Здравко Драгић криви су за ратни злочин над осјечким Србима 1991. Године, пресудио је загребачки Жупанијски суд. Браминир Главаш добио је седам година затвора и одмах мора на одслужење казне.

Гетош Магдић добила је четири године затвора, док су Контић и Драгић добили сваки по три године затвора.

Неправоснажну пресуду бившем политичару који је најприје био у ХДЗ-у, а потом основао и сопствену странку, те његовим суоптуженицима објавио је предсједник судског вијећа Дражен Кеврић на Жупанијском суду у Загребу.

Главаш и његови суоптужени поновили су средином јануара ове године на загребачком Жупанијском суду да нису криви за ратни злочин над осјечким Србима 1991. у случајевима за које је оптужница измијењена због смрти двојице оптужених - Ивице Крњака и Тихомира Валентића.

Стижу обилне падавине, суперћелијске олује и поплаве

Стижу обилне падавине, суперћелијске олује и поплаве

Уз Главаша, крвицу за ратни злочин одбацили су Дино Контић, Здравко Дражић и Гордана Гетош Магдић којој је суд одбацио приједлог за издвајање њеног исказа из осјечке полиције као незаконитог доказа.

Загребачко Жупанијско државно тужилаштво одбацило је у октобру 2021. Кривичну пријаву коју је Главаш поднио против некадашњег крунског свједока Крунослава Фехира због убиства Чедомира Вучковића у Осијеку у августу 1991. године.

Фехир је тиком првог суђења Главашу био крунски свједок тужилаштва с обзиром да је у доби од 16 година у августу 1991. као припадник тзв. Приштапске касарне, међу осталим, био свједоком мучења Чедомира Вучковића кога су тјерали да пије киселину из акумулатора у једној од гаража тадашњег Секретаријата за народну одбрану у центру Осијека.

У стравичном судару у Гламочанима погинула једна особа!

У стравичном судару у Гламочанима погинула једна особа!

На поновљеном суђењу Фехир више није имао статус крунског него обичног свједока, а Главаш његово свједочење сматра лажним. Штавише, управо њега сматра одговорним за Вучковићево убиство, због чега га је и пријавио, а пријаву је поткријепио и налазом судскомедицинског вјештака Ђорђа Алемпијевића из Београда, који је утврдио да су за Вучковића кобни били хици које је у њега испалио Фехир, а не испијена киселина.

Одбацивање Главашеве пријаве је понукало Фехира да против Главаша поднесу кривичну пријаву за лажно пријављивања кривичног дјела.

На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње за затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд. Главаш је до тада одрадио и већину осмогодишње казне у затворима у БиХ гдје је отишао уочи изрицања прве пресуде.

Уставни суд је у јануару 2015. укинуо правомоћну осуђујућу пресуду те је суђење Главашу и његовим суоптуженицима поновно започело 2017., а које је још једном из почетка кренуло у октобру 2021.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?