Повећан број заражених

Британски таблоиди упозоравају туристе на заразу паразитом у Хрватској

  • Извор: СРНА
  • 28.01.2024. 18:11

Британски таблоиди упозорили су грађане који путују у Хрватску на опрез због повећаног броја зараза паразитом који узрокује пробавне тегобе.

"Дејли мејл", "Дејли експрес" и "Метро" пишу да инфекција може узроковати повраћање, пролив, болове у стомаку и температуру и да је забиљежена код двадесетак њемачких туриста.

Они су наводе да су 23 случаја, прије свега у Истри, повезана са потенцијалном изложеношћу паразита у контаминираним базенима.

Криптоспоридиоза је болест која се често шири путем контаминиране воде или хране, а паразити су отпорни на хлор, те могу преживјети у базенима и до недјељу дана.

Драгољуб Савић годинама поклања своја дјела: АТВ добила портрет Патријарха Павла

Драгољуб Савић годинама поклања своја дјела: АТВ добила портрет Патријарха Павла

Здравствени званичници изразили су забринутост због стопе заразе која је била већа од уобичајене будући да се годишње пријављује мање од пет случајева, пишу британски таблоиди.

Наводе да су случајеве истраживали њемачки институти "Хиделберг" и "Роберт Кох", а тачан узрок заразе за сада није познат иако су сви обољели били "потенцијално изложени" у Хрватској.

Заражени туристи су боравили у десет кампова, од чега је њих девет било у Истри, а истраживање је показало да је 14 од 15 испитаника користило базене.

Медицински техничар Душан у санитету породио жену:

Медицински техничар Душан у санитету породио жену: "Све се брзо десило"


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина