Rasprava o Bečićevom razrješenju

Burno na sjednici Skupštine Crne Gore: "Ko ne može, neka izađe"

  • Извор: Агенције
  • 07.02.2022. 14:01

Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su raspravu o prijedlogu opozicije za razrješenje predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Za raspravu o smjeni glasala su 43 poslanika, dok je 37 bilo protiv.

Prijedlog za razrješenje Bečića potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

Demokratska Crna Gora je, uoči sjednice Skupštine, pozvala na proteste u srijedu kod hrama Hristovog vaskrsenja ukoliko Bečić bude smijenjen.

Iz te partije navode da je Građanski pokret URA odlučio da smijeni Bečića zato što je on smetnja manjinskoj Vladi URA i DPS.

Bečić je, na početku zasjedanja, rekao da je, s obzirom na temu, cjelishodnije da sjednicom predsjedava potpredsjednik Skupštine Branka Bošnjak.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović, saglasno poslovniku, podnio je zahtjev deset poslanika Skupština da se o dnevnom redu izjasne prozivkom.

"Smjena predsjednika parlamenta nije smjena samo jednog šefa institucije, državnika ili lidera nego kompletne parlamentarne većine i formalizacije koalicije sa podnosiocima zahtjeva za razrješenje", rekao je Bogdanović.

On je istakao da onaj koji danas glasa za utvrđivanje dnevnog reda ujedno je glasao za razrješenje Bečića i formalizaciju koalicije sa DPS-om.

"Mi iz DCG ovo pravno-političko nasilje nećemo dozvoliti. I za slučaj smjene ove parlamentarne većine, preuzimanja zakonodavne vlasti, čitavu Crnu Goru dižemo na noge", rekao je Bogdanović.

U obrazloženju za razrješenje navodi se da Skupština za vrijeme Bečićevog mandata, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije ostvarila jednu od osnovnih funkcija da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Poslije usvojenog dnevnog reda, sjednicu je pratila burna rasprava i optuživanje među strankama.

Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA, Bečiću je odgovorio da "nema razloga za nervozu".

"Molim Vas i sve ostale, nemojte da branite izbornu bar ovih 20 i nešto hiljada građana koji su glasali Crno na bijelo. Dozvolite to nama. I kad budu sljedeći izbori, ti ljudi će nas glasati ili nas neće glasati. Tako funkcioniše demokratija", kazao je Konatar.

Rekao je da je Bečić juče dao uslovno izvinjenje.

"Vi ste spremni da oprostite nama što ste nas zvali izdajnici, koruptivni, kriminalci..."

Dodao je da su neki mostovi srušeni, a hoće li opet moći da se izgrade ne zna.

"Ja ću pokušati da uradim sve da se ti mostovi izgrade. Hoćemo li uspjeti, ne znam..Da li su ti mostovi u ovom trenutku spaljeni? Jesu", istakao je on.

Konatar je apelovao je na sve da se zadrži nivo, ako je moguće, ako nije neka svaka teška riječ ostane među zidovima Skupštine.

"Ko ne može, neka izađe, pa neka se vrati"

Branko Radulović iz PzP zamolio je da teške riječi svi ostave za sebe.

"Jedna od najtežih riječi u Crnoj Gori je izdaja. Jedina protivmjera je da to osjeti taj, duboko i debelo. Molim vas da se u emotivnim istupima priberemo i saberemo, ko ne može neka izađe pa neka se vrati. Ova Crna Gora će preživjeti, da li ćemo mi ostaviti trag ili nećemo zavisi od nas. Bićemo upamćeni zbog elektronike i tehnike više nego što smo zaslužili, mnogi od nas. Šta će nam kolegijum? Ovo je zbor", rekao je Radulović.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da je protiv koalicije sa DPS-om.

"Aleksa Bečić neće dozvoliti: da izda povjerenje izborne volje ili da se neko igra sa njegovim imenom. Uz uvažavanje kolega, djeluje mi apsurdno da nekome treba vrijeme da razmisli da li da ispuni izbornu želju građana... Za mene su funkcije prolazne.. Ako ne postoji povjerenje i većina, Aleksa Bečić će u miru i dostojanstvu da napusti funkciju", kazao je Bečić.



  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.