Поступак медијације

Црна Гора одбија да врати драгуље вриједне 300 милиона евра

  • Извор: РТЦГ
  • 13.04.2024. 13:57

Влада Црне Горе одбила је да у поступку медијације призна тужбени захтјев и врати 28 килограма полудрагог камена - опала. Ријеч је о драгуљима који су заплијењени прије више од 10 година од власника једног хотела у Будви. У земљу су их унијели држављани Јужне Африке, који драгуље нису пријавили царини на подгоричком аеродрому.

Колекцију опала су преко аеродрома из Цириха на подгорички аеродром у јулу 2011. донијели јужноафрички држављани Роберт Фрањек и Антоније Вернон Стреленски, али су годину дана касније драгуљи пронађени код власника једног хотела у Будви, пише РТЦГ.

Након што су заплијењени и проглашени државном имовином, Фрањек и Стреленски су которском Основном суду поднијели захтјев за повраћај. Осим што траже да им се врати полудраго камење вриједности 300 милиона евра, захтијевају и накнаду због оштећења колекције, јер је пет килограма драгуља нестало.

Све већа драма на Блиском истоку: Ирански командоси упали на израелски брод

Све већа драма на Блиском истоку: Ирански командоси упали на израелски брод

Суд је забранио држави да располаже овим драгуљима до правоснажног окончања спора и они се сада налазе у трезору Централне банке Црне Горе.

О случају се огласио и Заштитник имовинско-правних односа, истичући да су драгуљи унесени у земљу а да претходно нису пријављени царини.

“Касније, усљед несугласица лица која су на такав начин пренијела робу и кривичне пријаве коју су између себе поднијели, те након што су проглашени кривима за прекршај Царинског закона, предмети су трајно одузети“, наводи се у извјештају Заштитника.

У извјештају се наводи да је Влада Црне Горе одбила да у поступку медијације призна тужбени захтјев и врати опале. Како наводи РТЦГ, влада је намјеравала да прода драгуље, али ју је у томе спријечила забрана суда.

Јужноафрички држављани оптужили власника хотела да им је узео драгуље "на превару"

Према ранијим писањима Слободне Европе, мушкарци који су у Црну Гору унијели драгуље пријавили су 2012. године власника будванског хотела Б.Ћ., оптуживши га да им је на превару узео драгуље.

Полицији су испричали да их је он сачекао на подгоричком аеродрому, гдје су “заобишли царину“ и повео у хотел као његове госте, а драгуље оставио у хотелском сефу. Када је, како тврде, власник хотела годину касније одбио да им врати драгуље, пријавили су га полицији.

Окупили се пред православном црквом у Загребу - машу црним заставама и пуштају Томпсонове пјесме

Окупили се пред православном црквом у Загребу - машу црним заставама и пуштају Томпсонове пјесме

Након пријаве, полиција је заплијенила драгуље, а подгорички Основни суд их је, у септембру 2012. године, трајно одузео јер су, како пише у рјешењу, унијети мимо царинских прописа, што је кривично дјело.

Осим што су им одузети драгуљи Б. Ћ., Фењек и Стреленски су прекршајно кажњени са по 4.000 евра у априлу 2013. године.

Премјеравањем колекције 2014. године је утврђено да је највише ватреног, бијелог и црног опала. Само један камен тежак је четири килограма и 400 грама. Колекција садржи и 14 фигурица у облику животиња, које су тешке нешто више од килограм.

Почасни гроф лажне лозе и квази конзул

О бизнисима двојице Јужноафриканаца нема много информација. Фрањек се представља као почасни гроф царске куће Чернетић, а Стреленски као конзул исте куће, у Јужноафричкој Републици у Преторији.

Иначе, ради се о измишљеној царској лози чији је представник Стефан Чернетић, који је јавности постао познат када се 2022. појавио на пријему Дана државности и сликао са тадашњим предсједником Милом Ђукановићем, пише портал РТЦГ.

Због тога је покренута истрага у вези са начином на који је Чернетић ушао на пријем, но епилог није познат ни данас.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: