Београд

Дачић: Срамна политика Хрватске - политика негирања геноцида над Србима

  • Извор: СРНА
  • 14.04.2024. 20:17

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је да ће Министарство, због забране хрватских власти министру без портфеља да положи цвијеће и поклони се жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац, упутити најоштрији протест Хрватској, свјесни да то неће утицати на хрватску политику јер, како је истакао, то није инцидент, већ званична политика Хрватске - политика негирања злочина и геноцида над српским народом.

Дачић је изјавио да је тај данашњи потез хрватских власти сраман и скандалозан, саопштено је из ресорног министарства.

"То је њихов однос према геноциду над српским народом у Јасеновцу и целој фашистичкој НДХ", рекао је Дачић.

Министру без портфеља у Влади Србије задуженом за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да положи цвијеће и запали свијећу на споменик жртвама усташког логора Јасеновац, а хрватски полицајац му је саопштио да је то наређење "с врха" и да му је речено да "српски министар не смије ући у Јасеновац".


Хрватска полиција спријечила српског министра да посјети Јасеновац

Хрватска полиција спријечила српског министра да посјети Јасеновац

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској /НДХ/ на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата. Формиран је у августу 1941. године, а осмислио га је један од највећих ратних злочинаца тог доба Макс Лубурић, који био и први командант логора. Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у Јасеновцу је током Другог свјетског рата страдало 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм