Beograd

Dačić: Sramna politika Hrvatske - politika negiranja genocida nad Srbima

  • Izvor: SRNA
  • 14.04.2024. 20:17

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će Ministarstvo, zbog zabrane hrvatskih vlasti ministru bez portfelja da položi cvijeće i pokloni se žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, uputiti najoštriji protest Hrvatskoj, svjesni da to neće uticati na hrvatsku politiku jer, kako je istakao, to nije incident, već zvanična politika Hrvatske - politika negiranja zločina i genocida nad srpskim narodom.

Dačić je izjavio da je taj današnji potez hrvatskih vlasti sraman i skandalozan, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"To je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i celoj fašističkoj NDH", rekao je Dačić.

Ministru bez portfelja u Vladi Srbije zaduženom za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđu Milićeviću danas je zabranjeno da položi cvijeće i zapali svijeću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac, a hrvatski policajac mu je saopštio da je to naređenje "s vrha" i da mu je rečeno da "srpski ministar ne smije ući u Jasenovac".


Hrvatska policija spriječila srpskog ministra da posjeti Jasenovac

Hrvatska policija spriječila srpskog ministra da posjeti Jasenovac

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora. Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u Jasenovcu je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.