Incident

Hrvatska policija spriječila srpskog ministra da posjeti Jasenovac

  • Izvor: Agencije
  • 14.04.2024. 19:52

Ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom Đorđu Milićeviću danas je zabranjeno da položi cvijeće i zapali svijeću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta.

Milićević je boravio je u radnoj posjeti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv.

Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umjetničkog društva i seoskih mjesnih zajednica, ministar se sa saradnicima uputio ka spomen parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH.

Međutim, na samom ulazu u spomen kompleks, kombi u kojem se nalazio ministar zaustavili su hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili sa tri svoja automobila.


Vučić: Srbija će predlagati rezolucije o genocidu u Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i Jasenovcu

Vučić: Srbija će predlagati rezolucije o genocidu u Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i Jasenovcu

Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac.

"Okrenite vozilo i odmah se uputite ka graničnom prelazu Bajakovo, bez zadržavanja na teritoriji Republike Hrvatske", naglasio je ovaj policajac, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Na pitanje ministra "zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin posjeti Jasenovac i zapali svijeću žrtvama ustaša", policajac je, kako se odaje, odgovorio da "ima naređenje sa vrha".


Narodni skup

Narodni skup "Srpska te zove", ko će odgovoriti na poziv?

Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja - a naređenje je jasno: "Srpski ministar ne smije ući u Jasenovac".

Ministar Milićević je potom izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtjev da uz njihovu pratnju odmah krene put graničnog prelaza sa Srbijom, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.